Cytrynowiec babci Uli

Cytrynowiec babci Uli
Zdjęcie - Cytrynowiec babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowiec babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowiec babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowiec babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowiec babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowiec babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowiec babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowiec babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowiec babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowiec babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowiec babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowiec babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowiec babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jaj
  • sok z 1 cytryny lub odrobina oleju Kujawski z cytryną
  • cukier waniliowy
  • zapach cytrynowy
Przygotowanie

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, zapach i dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Przełóż do foremki i piecz ok. 40 - 50 minut w 170 st. C.

Do ciasta możesz dodać również skórkę startą z wyparzonej i dobrze wymytej cytryny. Upieczone i przestudzone ciasto możesz polać lukrem z cukru pudru na bazie soku z cytryny lub limonki z dodatkiem skórki startej z cytryny bądź limonki. I ostatnie "może" - ciasto możesz upiec w foremkach na babeczki lub tartaletki i ozdobić kremem :-)


Historia Przepisu z Szuflady Babci Uli:

"Jest to jeden z wielu przepisów, który znalazłam w bardzo starym zeszycie z przepisami babci Uli. Zawarte są tam przepisy z wielu lat. Orzeźwiające i lekkie ciasto, które każdemu będzie smakować."

Kategorie przepisów