Cytrynowe risotto z krewetkami
Risotto z krewetkami?
Ojj tak!
Genialne połączenie, które sprawia, że ślinianki zaczynają pracować ze zdwojoną siłą!
Dziś własnie na takie risotto mam dla Was przepis, ale robione w niespotykany sposób – a mianowicie w piekarniku!
Smakuje obłędnie!
Jest świetnym pomysłem na elegancki, rodzinny obiad albo kolację dla dwojga.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* oliwa z oliwek – 2 łyżki
* masło – 2 łyżki
* por – 1 szt
* starta skórka z cytryny – 1 łyżka
* ser SZAFIR Skarby Serowara – ok. 100 g
* ryż arborio – 200 g
* bulion warzywny – ok. 700 ml
* krewetki ( surowe, oczyszczone ) – 12 szt
* sok z cytryny
* świeża natka pietruszki
* sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy masło, podgrzewamy.
Wrzucamy pokrojonego w cienkie plasterki pora oraz skórkę z cytryny, smażymy ok. 5 minut.
Wsypujmy ryż, zalewamy bulionem, przykrywamy szczelną pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C.
Po 25 minutach wrzucamy krewetki i pieczemy ok. 5 minut.
Wyciągamy, dodajemy starty drobno ser oraz sok z cytryny.
Doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
Podajemy gorące!