Cytrynowe ciasto z mascarpone
Macie ochotę na cudownie orzeźwiające cytrynowe ciacho ? Dobrze trafiliście, bo to, które dziś Wam proponuję zwyczajnie wymiata ! A żeby było jeszcze bardziej egzotycznie, letnio i wakacyjnie, to wierzch ciasta zdobi mus z mango. To jak, robicie ?
Słodycz zbalansowana kwaśnym smakiem cytryny, zwieńczona aromatycznym mango to propozycja dla każdego łakomczucha. Ciasto sprawdzi się podczas mniejszych i większych rodzinno-koleżeńskich uroczystości. Moje akurat stało się ciastem imieninowym. I powiem Wam - to były pyszne imieniny !
Składniki:
( na tortownicę średnicy 24-25 cm )
- 1/2 szklanki soku wyciśniętego z cytryn
- 1/3 szklanki cukru + 1/3 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 100 g masła o temp. pokojowej
- 200 g serka mascarpone
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- biszkopty - okrągłe i podłużne
Mus mango:
- 1 owoc mango ( średniej wielkości )
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Tortownicę wyścielać folią spożywczą, w celu uniknięcia metalicznego posmaku.
Podłużne biszkopty przyciąć minimum do wysokości tortownicy, choć można i wyżej, tak jak u mnie. Biszkopty ułożyć dookoła rantu, a dno tortownicy wyłożyć okrągłymi biszkoptami. Możecie też z powodzeniem użyć biszkoptów podłużnych, np pozostałych po odcięciu końcówek.
Zagotować sok cytrynowy z 1/3 szklanki cukru. Żółtka wymieszajcie z pozostałym cukrem. Do jaj powoli wlać zagotowany sok. Następnie przelać całość do garnka i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając rózgą, do momentu, aż całość zacznie gęstnieć ( konsystencja rzadkiego budyniu ). Cytrynowy budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia. Nie ziębić w lodówce, budyń musi mieć temperaturę pokojową.
Żelatynę zalać niewielką ilością wody, tak by płyn przykrył proszek. Zamieszać i odstawić do napęcznienia. Gdy napęcznieje, wstawić pojemnik z żelatyną we wrzątek i rozpuścić.
Zimny budyń cytrynowy zmiksować na wysokich obrotach, aż zmieni się w jasny krem. Do ubitego kremu cytrynowego dodać masło- ponownie zmiksujcie. Na koniec dodać rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę. Ciągle ubijają, zmniejszyć obroty i dodawać po łyżce serka mascarpone.
Gotowy krem wylać do przygotowanej tortownicy. Wstawić do lodówki.
Mango obrać ze skóry, oddzielić miąższ od pestki. Kawałki mango przełożyć do wysokiego naczynia, dodać sok z cytryny i rozdrobnić blenderem. Do tak przygotowanego musu z mango, dodać rozpuszczoną ( przygotować identycznie jak w przypadku kremu ) żelatynę. Wymieszać.
Mus wyłożyć na cytrynowy krem.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Ja swoje przygotowałam wieczorem i chłodziłam całą noc.
Smacznego !