Cytrynowe ciasto jogurtowe ( łatwe )
Wsyp, wymieszaj, upiecz. Trzy kroki i pyszne ciasto gotowe.
Cytrynowe ciasto jogurtowe zrobisz w oka mgnieniu. Wyraźnie kwaskowate, aromatyczne i wilgotne kusi smakiem. Słodki frostking na bazie masła i serka śmietankowego dodaje ciastu charakteru i sprawia, ze ciasto nie jest już takie zwyczajne.
Z frostingu możecie zrezygnować, zmniejszycie ilość pracy, ale też ilość kalorii.
Ciasto cytrynowe sprawdzi się na wielkanocnym stole. Wierzch ciasta możecie udekorować żółtą posypką lub wiosennymi kwiatami jadalnymi, np. fiołkami. Będzie wyglądało pięknie.
Na blogu znajdziecie też przepis na ciasto jogurtowe z gruszkami
PRZEPIS NA CYTRYNOWE CIASTO JOGURTOWE
Składniki na cytrynowe ciasto jogurtowe:
Składniki na frosting cytrynowy:
Przygotowania cytrynowego ciasta jogurtowego:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, proszek do pieczenia i wymieszać składniki.
W drugim naczyniu wymieszać jajka z olejem, jogurtem, sokiem i skórką z cytryny. Całość szybko zmiksować, nie ubijać.
Do składników mokrych, wsypać suche składniki. Całość bardzo dokładnie wymieszać, łyżką lub mikserem.
Keksówkę długości około 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do blachy.
Cytrynowe ciasto piec w temperaturze 170 stopni C przez 45-50 minut.
Upieczone ciasto wyjąć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.
Jak przygotować frosting cytrynowy?
Miękkie masło ubić z cukrem pudrem. Dodać ser mascarpone i otartą skórkę z cytryny. Całość chwilę ubijać, do połączenia składników.
Frosting cytrynowy wyłożyć na ostygnięte ciasto jogurtowe. Wierzch dowolnie udekorować, np. otartą skórką z cytryny lub kolorową posypką cukrową.
Smacznego !
Cytrynowe ciasto jogurtowe zrobisz w oka mgnieniu. Wyraźnie kwaskowate, aromatyczne i wilgotne kusi smakiem. Słodki frostking na bazie masła i serka śmietankowego dodaje ciastu charakteru i sprawia, ze ciasto nie jest już takie zwyczajne.
Z frostingu możecie zrezygnować, zmniejszycie ilość pracy, ale też ilość kalorii.
Ciasto cytrynowe sprawdzi się na wielkanocnym stole. Wierzch ciasta możecie udekorować żółtą posypką lub wiosennymi kwiatami jadalnymi, np. fiołkami. Będzie wyglądało pięknie.
Na blogu znajdziecie też przepis na ciasto jogurtowe z gruszkami
PRZEPIS NA CYTRYNOWE CIASTO JOGURTOWE
Składniki na cytrynowe ciasto jogurtowe:
- 200 g mąki tortowej
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 250 g jogurtu naturalnego
- 120 ml oleju
- 4 jajka "M"
- 80 ml soku z cytryny
- otarta skórka z 1 wyparzonej cytryny
Składniki na frosting cytrynowy:
- 70 g miękkiego masła
- 120 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
Przygotowania cytrynowego ciasta jogurtowego:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, proszek do pieczenia i wymieszać składniki.
W drugim naczyniu wymieszać jajka z olejem, jogurtem, sokiem i skórką z cytryny. Całość szybko zmiksować, nie ubijać.
Do składników mokrych, wsypać suche składniki. Całość bardzo dokładnie wymieszać, łyżką lub mikserem.
Keksówkę długości około 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do blachy.
Cytrynowe ciasto piec w temperaturze 170 stopni C przez 45-50 minut.
Upieczone ciasto wyjąć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.
Jak przygotować frosting cytrynowy?
Miękkie masło ubić z cukrem pudrem. Dodać ser mascarpone i otartą skórkę z cytryny. Całość chwilę ubijać, do połączenia składników.
Frosting cytrynowy wyłożyć na ostygnięte ciasto jogurtowe. Wierzch dowolnie udekorować, np. otartą skórką z cytryny lub kolorową posypką cukrową.
Smacznego !