Cytrynowe brioszki

Cytrynowe brioszki
Zdjęcie - Cytrynowe brioszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowe brioszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli nie mają chleba, niech jedzą ciastka - S'ils n'ont pas de pain, qu'ils mangent de la brioche. (fr.)

Królowa Maria Antonina

 Przyznam Wam, że to moja pierwsza styczność z brioszkami. Nasze spotkanie to zdecydowanie miłość od pierwszego wejrzenia, która przeobraziła się następnie w prawdziwą miłość od pierwszego kęsa.

Mam wyjątkową słabość do francuskiej kuchni, dlatego gdy szykowałam się do wypieku tych uroczych bułeczek, od razu postanowiłam zaszaleć i nadać im cytrynowego charakteru.

Brioszki najłatwiej  upiec w formie na muffiny i podać na śniadanie, gdy są jeszcze lekko ciepłe.

Nie zapomnijcie uformować bułeczkom charakterystycznych kapelusików na wierzchu, bez tego nie będą wyglądały jak prawdziwe brioche  :)

Zdjęcie - Cytrynowe brioszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cytrynowe brioszki Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz 30 min Czas pieczenia: 20 min Calkowity czas: 2 godz 50 min Składniki
  • 230 g mąki pszennej
  • 20 g cukru
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 3 łyżki letniego mleka
  • skórka z cytryny
  • szczypta soli
  • 8 łyżeczek lemon curd*
  • żółtko
  • łyżka wody
Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy miksera, dodajemy cukier, szczyptę soli, świeżo startą skórkę z cytryny i dwie łyżeczki suszonych drożdży. Składniki mieszamy, a następnie łączymy powoli miksując z miękkim masłem, jajkami, oraz mlekiem. Ciasto wyrabiamy mikserem (lub ręcznie) przez niecałe 10 minut. Pod koniec ciasto powinno być lśniące i odstawać od ręki. Misę oprószamy mąką, wkładamy wyrobioną kulę z ciasta, przykrywamy czystą ściereczką i wstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów na godzinę.
  2. Po godzinie wykładamy ciasto na blat i dzielimy na 10 części. Dwie części odkładamy na potem. Z pozostałych porcji ciasta formujemy małe "placki". Na każdy z nich nakładamy łyżeczkę cytrynowego kremu ** i formujemy z niego bułeczkę kładąc ją złączeniem ku dołowi. Czynność powtarzamy 8 razy. Pozostałe dwie części ciasta dzielimy na osiem mniejszych kulek. Każdą z nich kładziemy na wierzch bułeczki. Formę na muffiny smarujemy odrobiną masła. Brioszki wkładamy do foremek, przykrywamy czystą ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce na kolejną godzinę.
  3. Cytrynowe brioszki smarujemy za pomocą pędzelka rozbełtanym żółtkiem z wodą. Formę z bułeczkami wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 190 stopni. Pieczemy przez 15-20 minut, aż się zarumienią. Bułeczki wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z formy i studzimy przez chwilę. Podajemy lekko ciepłe.
  4. * cytrynowy krem można pominąć
  5. ** jeśli rezygnujemy z dodania kremu - pomijamy ten etap

Kategorie przepisów