Cytrynowe brioszki
Jeśli nie mają chleba, niech jedzą ciastka - S'ils n'ont pas de pain, qu'ils mangent de la brioche. (fr.)
Królowa Maria Antonina
Przyznam Wam, że to moja pierwsza styczność z brioszkami. Nasze spotkanie to zdecydowanie miłość od pierwszego wejrzenia, która przeobraziła się następnie w prawdziwą miłość od pierwszego kęsa.
Mam wyjątkową słabość do francuskiej kuchni, dlatego gdy szykowałam się do wypieku tych uroczych bułeczek, od razu postanowiłam zaszaleć i nadać im cytrynowego charakteru.
Brioszki najłatwiej upiec w formie na muffiny i podać na śniadanie, gdy są jeszcze lekko ciepłe.
Nie zapomnijcie uformować bułeczkom charakterystycznych kapelusików na wierzchu, bez tego nie będą wyglądały jak prawdziwe brioche :)
Cytrynowe brioszki Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz 30 min Czas pieczenia: 20 min Calkowity czas: 2 godz 50 min Składniki- 230 g mąki pszennej
- 20 g cukru
- 50 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 3 łyżki letniego mleka
- skórka z cytryny
- szczypta soli
- 8 łyżeczek lemon curd*
- żółtko
- łyżka wody
- Mąkę przesiewamy do misy miksera, dodajemy cukier, szczyptę soli, świeżo startą skórkę z cytryny i dwie łyżeczki suszonych drożdży. Składniki mieszamy, a następnie łączymy powoli miksując z miękkim masłem, jajkami, oraz mlekiem. Ciasto wyrabiamy mikserem (lub ręcznie) przez niecałe 10 minut. Pod koniec ciasto powinno być lśniące i odstawać od ręki. Misę oprószamy mąką, wkładamy wyrobioną kulę z ciasta, przykrywamy czystą ściereczką i wstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów na godzinę.
- Po godzinie wykładamy ciasto na blat i dzielimy na 10 części. Dwie części odkładamy na potem. Z pozostałych porcji ciasta formujemy małe "placki". Na każdy z nich nakładamy łyżeczkę cytrynowego kremu ** i formujemy z niego bułeczkę kładąc ją złączeniem ku dołowi. Czynność powtarzamy 8 razy. Pozostałe dwie części ciasta dzielimy na osiem mniejszych kulek. Każdą z nich kładziemy na wierzch bułeczki. Formę na muffiny smarujemy odrobiną masła. Brioszki wkładamy do foremek, przykrywamy czystą ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce na kolejną godzinę.
- Cytrynowe brioszki smarujemy za pomocą pędzelka rozbełtanym żółtkiem z wodą. Formę z bułeczkami wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 190 stopni. Pieczemy przez 15-20 minut, aż się zarumienią. Bułeczki wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z formy i studzimy przez chwilę. Podajemy lekko ciepłe.
- * cytrynowy krem można pominąć
- ** jeśli rezygnujemy z dodania kremu - pomijamy ten etap