Cytrynowa babka piaskowa
Dobra babka to podstawa na wielkanocnym stole także i u mnie. Bardzo lubię je piec w foremkach z kominem, oblewać lukrem lub czekoladą i dekorować. To takie proste, przyjemne ciasto, które zawsze wychodzi. Przepis na tę babkę piaskową wyczytałem w jednym z babcinych zeszytów z przepisami. Sam jednak dokonałem drobnej podmiany i zastąpiłem aromaty skórką z cytryny oraz ukręciłem ją oczywiście na maśle (do dzisiaj przerażają mnie te kostki margaryn w dawnych przepisach). Babka piaskowa najlepiej smakuje z herbatą lub szklanką ciepłego mleka, bo jednak co by nie powiedzieć do mokrych ciast to ona nie należy, ale nadal znajduje wielu amatorów. ;)
* SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 20-23 cm
Babka piaskowa:
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 5 jajek
- 300 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 cytryny
- szczypta soli
Lukier:
- ¾ szklanki cukru pudru
- sok z ½ cytryny
- 2-3 łyżki wrzątku
- cukrowe pisanki (opcjonalnie)
* PRZYGOTOWANIE
Babka piaskowa /wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/
Białka oddziel od żółtek i ubij z nich sztywną pianę z odrobiną soli. Masło utrzyj z cukrem na puch. Zacznij dodawać po jednym żółtku, kontynuując ubijanie. Kolejno dodaj przesiane obie mąki, wymieszane uprzednio z proszkiem do pieczenia, skórkę otartą z obu cytryn i sok z jednej. Miksuj do połączenia. Ciasto połącz delikatnie z ubitą pianą z białek. Foremkę na babkę posmaruj masłem i posyp mąką lub bułką tartą. Wlej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Babkę piecz przez jedną godzinę do suchego patyczka. Następnie wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Lukier Babkę wyjmij z formy. Do cukru pudru wlej sok z cytryny i zacznij powoli dodawać wrzątek, energicznie mieszając. Lukrem polej babkę, a wierzch udekoruj cukrowymi pisankami.
*