Cynamonowe serduszka

Cynamonowe serduszka

Zdjęcie - Cynamonowe serduszka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jutro święto zakochanych. Tak jak ostatnio wspominałam, myślę, że każda okazja jest dobra, aby upiec ukochanej osobie coś pysznego. To nie muszą być wcale Walentynki, ale zainspirowana tym małym świętem, postanowiłam przygotować słodki przepis.

Cynamonowe bułeczki robi się w ten sposób, że wyrośnięte maślane ciasto cienko się wałkuje w prostokąt, następnie smaruje masłem z cynamonem i zawija od dłuższego boku jak roladę. Taką roladę kroimy w paseczki i układamy przyszłe bułeczki na blasze.

W przypadku cynamonowych serduszek postępuje się bardzo podobnie, trzeba rozwałkować ciasto, posmarować, ale zawija się je od dwóch stron ku środkowi, tworząc podwójną roladę. Następnie akcja wygląda już zupełnie tak samo, kroi się paseczki i przekłada przyszłe bułeczki na blasze.

Prawda, że proste? A jakie urocze i smakowite

Zdjęcie - Cynamonowe serduszka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cynamonowe serduszka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cynamonowe serduszka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cynamonowe serduszka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cynamonowe serduszka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cynamonowe serduszka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Cynamonowe serduszka Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 2 godz. 17 min. Porcje: 10 Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • jajko
  • 260 ml letniego mleka lub wody
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • Nadzienie:
  • 70 g miękkiego masła
  • łyżka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • Wierzch:
  • białko
Przepis
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy jajko, cukier, drożdże, sól. Wlewam powoli letnią wodę lub mleko i wyrabiamy ciasto mikserem 5 minut. Następnie podajemy po kawałku zimnego masła i wyrabiamy ciasto mikserem jeszcze 2 minut, aż wchłonie tłuszcz.
  2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie na 1 h 20 minut.
  3. W tym czasie miękkie masło miksujemy z cynamonem i cukrem.
  4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy (można podsypać mąką) na duży prostokąt. Smarujemy go z wierzchu masłem cynamonowym i zawijamy z dwóch stron ku środkowi (zdjęcie).
  5. Tak uformowaną podwójną roladę kroimy na paseczki i kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut.
  6. Podrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem i wkładamy do rozgrzanego pieca. Pieczemy przez 15-17 minut w 190 stopniach.
  7. Upieczone serduszka studzimy na kuchennej kratce.

Kategorie przepisów