Cynamonowe brioszki
Słodkich, drożdżowych wypieków ciąg dalszy!
Pokazywałam Wam już pyszne drożdżówki z owocami i kruszonką, krakowskie drożdżówki z serem, drożdżówki wytrawne ze szpinakiem i wiele wiele innych, które zachwycały Wasze oczy i pewnie też podniebienia.
Dziś zapraszam na przepyszne drożdżówki „brioszki” z cynamonem.
Delikatne, ale mocno maślane, puszyste, z wyraźną nutą cynamonu.
Przepyszne!
Takie brioszki z cynamonem są świetnym pomysłem nie tylko do popołudniowej kawki, ale i np. na drugie śniadanie!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( ok.20-25 szt )
* mąka pszenna – 550 g
* drożdże świeże – 30 g
* masło min. 82% – 100 g
* mleko – 250 ml
* cukier – 100 g
* jajko – 2 szt
* sól – 1 szczypta
NADZIENIE:
* cynamon
* cukier / brązowy cukier
* posiekane orzechy
* masło
* jajko do posmarowania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem.
W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.
Mąkę przesiewamy.
Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajka – mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto..
Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, rozwałkowujemy na 1 cm prostokąt.
Całość posypujemy cynamonem, orzechami, cukrem i kawałkami dobrego, prawdziwego masła.
Zwijamy w dość ciasną roladę,kroimy na ok. 4-5 cm kawałki.
Układamy pionowo w formie na muffinki ( uprzednio wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą ).
Smarujemy roztrzepanym jajkiem, zapiekamy na złoto ( ok. 10-13 minut ) w 180C.
Smacznego!