"Cycki Murzynki"
Wspaniałe ciasto! Było przebojem na imieninowym mojego Ukochanego! (to było jeszcze w marcu) Wszystkim bardzo, bardzo smakowało. Warstwowe, ciekawe w smaku, nie za słodkie. Naprawdę pycha. Biszkopt, dżem pomarańczowy, ciasto makowo-kokosowe, na tym pyszna budyniowa masa, następnie biszkopciki maczane w winie i polewa czekoladowa. To przecież musi smakować wspaniale, prawda ? Takie tez było! Przepis pochodzi od niezawodnej Dorotuś, serdecznie wszystkim polecam.
Biszkopt:
*150 g mąki pszennej
*100 g cukru
*4 jajka
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do ubitej masy i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x40 cm. Piec w temp. 150 stopni przez 30 min.
Ciasto makowo - kokosowe:
*210 g cukru
*3/4 szklanki maku
*100 g wiórków kokosowych
*6 białek
Białka ubić z cukrem. Wsypać wiórki, mak i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20 x 40 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez 40 min.
Masa budyniowa:
*370 ml mleka
*250 g margaryny
*6 żółtek
*1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
*6 łyżek cukru
*3 łyżki mąki pszennej
120 ml mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką. Pozostałe mleko zagotować, wlać mleko z żółtkami i mieszając, zagotować. Margarynę utrzeć z ostudzonym budyniem.
Ponadto:
*polewa czekoladowa (2 łyżki masła stopić i zagotować z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami kakao i 5 łyżkami słodkiej śmietany) , ja skorzystałam z gotowej, kupnej polewy mlecznej.
*dżem mandarynkowy lub pomarańczowy (300 g)
*120 g biszkoptów
*125 ml białego, półsłodkiego wina (u mnie Martini Bianco)
*rodzynki (garstka) do dekoracji
Wykonanie ciasta:
Ostudzony biszkopt posmarować dżemem. Na wierzch położyć ciasto makowo - kokosowe. Ciasto posmarować masą, wyrównać. Na wierzchu ułożyć biszkopty namoczone w winie. Udekorować rodzynkami i polać polewą.
Smacznego :)