Curry z kurczakiem i morelami
Ostatnio to jedno z naszych ulubionych curry.
Prosta potrawka, ale jednak wymaga troszkę orientalnych przypraw takich jak np. liście limonki (zamiennie można użyć świeżą kolendrę) czy trawę cytrynową.
Moje ostatnie udostępnione curry to było perskie curry i myślałam, że będzie moim ulubionym curry, a jednak curry z morelami równie dobrze mi smakuje.
Porcji: 4
Składniki:
3 większe filety z kurczaka, pokrojone w większą kostkę
1 (400 ml) puszka mleczka kokosowego
1 łyżka oleju kokosowego
8 suszonych moreli (drobno skrojonych)
1 liść limonki (opcjonalnie 3 łyżki świeżej kolendry), bardzo drobno pokrojony
2 ząbki czosnku (drobno pokrojone)
2 cm świeżego imbiru, startego na tarce
1 papryczka chilli, drobno pokrojona (użyłam zielonej i bez pestek)
1 trawa cytrynowa, drobno skrojona
1 łyżka kurkumy
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
dla wzmocnienia smaku czasami używam bulionetki z kurczaka knorra (w tym wypadku używamy tylko i wyłącznie bulionetki, nie kostki)
Sposób przygotowania:
- Kurczaka podsmaż na oleju kokosowym na złoty kolor z obu stron na dużym gazie.
- Liść limonki, chilli, czosnek, imbir, trawę cytrynową lekko podsmaż na suchej małej patelni, tylko do wydobycia aromatu (uważaj, aby nie przypalić)
- Podsmażone przyprawy dodaj do kurczaka, zalej mleczkiem kokosowym, dodaj kurkumę, morele, sos sojowy, sos rybny. Zmniejsz gaz na minimum, przykryj patelnię i gotuj.
- Jeśli chcesz wzmocnić smak i użyć dodatkowo bulionetki to teraz dodaj ją do potrawy i dolej około 1 szklankę wody.
- Całość powinna się gotować około 30 minut. Gdy sos będzie się redukował i wszystkie smaki się połączą to danie jest gotowe.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.