Curry z kalafiora
Aromatyczne, rozgrzewające i pełne warzyw curry. Sycące i lekkie jednocześnie. Doskonałe na obiad lub lekką kolację. Bardzo polecam bo naprawdę warto.
Składniki- kalafior - 1/2 szt.
- cebula - 1 szt.
- pomidory - 2 szt.
- groszek mrożony - 1/2 szklanki
- seler naciowy - 2 łodygi
- papryka żółta - 1/2 szt.
- papryka czerwona - 1/2 szt.
- cukinia - 1 szt.
- olej - 4 łyżki
- chilli - 1 łyżeczka
- kumin mielony - 1/2 łyżeczki
- curry - 1/2 łyżeczki
- sól - do smaku
- czosnek - 2 ząbki
W dużym garnku rozgrzać olej, dodać sypkie przyprawy, chwilę przesmażyć. Dodać pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek, następnie pokrojone w kostkę papryki, cukinię i seler, oraz podzielony na cząstki kalafior. Wymieszać. Dodać sparzonego, obranego ze skórki pokrojonego w kostkę pomidora. Podlać ok. 1 szklanką wody, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 20 min. Warzywa powinny być miękkie ale nie rozgotowane. Pod koniec gotowanie dodać mrożony groszek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)