Curry z ciecierzycy i cukinii
To wyjątkowo szybka, ale zarazem smaczna wersja wegetariańskiego curry.
2 łyżki oleju
łyżeczka nasion kminu
pół łyżeczki nasion kolendry
1/4 łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki garam masala
liść limonki kafir
mała, ostra papryczka
2 posiekane ząbki czosnku
1 posiekana cebula
mały kawałek imbiru - posiekany
450 g pomidorów - siekanych, bez skóry (użyłam pomidorów z puszki)
450 g gotowanej cieciorki (użyłam cieciorki z puszki)
1 spora cukinia
1 cytryna
ewentualnie pęczek liści kolendry do posypania albo jogurt
Na sporej patelni - albo w szerokim garnku o grubym dnie - rozgrzałam olej. Wrzuciłam przyprawy - muszą się przysmażyć. Następnie dodałam papryczkę, czosnek i cebulę. Podsmażyłam żeby zmiękły i dodałam pomidory. Smażyłam około 10-15 minut - tak by pomidory się rozpadły a sos zgęstniał.
Następnie dodałam cieciorki i cukinii pokrojonej w kostkę. Zmniejszyłam ogień i dusiłam całość kilka minut. Polałam sokiem z połowy cytryny, wymieszałam i przełożyłam do miski. Na curry położyłam łyżkę jogurtu naturalnego. Gotowe.