Curry z ciecierzycy i cukinii

Curry z ciecierzycy i  cukinii

To wyjątkowo szybka, ale zarazem smaczna wersja wegetariańskiego curry.

Zdjęcie - Curry z ciecierzycy i  cukinii  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Curry z ciecierzycy i  cukinii  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2 łyżki oleju

łyżeczka nasion kminu

pół łyżeczki nasion kolendry

1/4 łyżeczki kurkumy

pół łyżeczki garam masala

liść limonki kafir

mała, ostra papryczka

2 posiekane ząbki czosnku

1 posiekana cebula

mały kawałek imbiru - posiekany

450 g pomidorów - siekanych, bez skóry (użyłam pomidorów z puszki)

450 g gotowanej cieciorki (użyłam cieciorki z puszki)

1 spora cukinia

1 cytryna

ewentualnie pęczek liści kolendry do posypania albo jogurt

Na sporej patelni - albo w szerokim garnku o grubym dnie - rozgrzałam olej. Wrzuciłam przyprawy - muszą się przysmażyć. Następnie dodałam papryczkę, czosnek i cebulę. Podsmażyłam żeby zmiękły i dodałam pomidory. Smażyłam około 10-15 minut - tak by pomidory się rozpadły a sos zgęstniał.

Następnie dodałam cieciorki i cukinii pokrojonej w kostkę. Zmniejszyłam ogień i dusiłam całość kilka minut. Polałam sokiem z połowy cytryny, wymieszałam i przełożyłam do miski. Na curry położyłam łyżkę jogurtu naturalnego. Gotowe.

Kategorie przepisów