Curry z ciecierzycy
Curry z ciecierzycy
3 łyżki oleju
1 średnia cebula (albo 2 małe) - pokrojona w plasterki
1/2 łyżeczki świeżego, tartego imbiru
1/2 łyżeczki rozgniecionego czosnku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1 papryczka chilli świeża - najlepiej zielona
75 ml wody
1 ziemniak
200-250 g ciecierzycy z puszki
1 łyżka soku z cytryny
sól do smaku
Na dużej patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na nim cebule aż zbrązowieje, ale nie wolno jej przypalić. Zmniejszyć ogień i dodać imbir, czosnek wszystkie mielone przyprawy oraz listki kolendry i chilli pokrojone w drobne kawałki i mieszając gotować 2 minuty.
Dolać wodę i zamieszać.
Pokrojony w małą kostkę ziemniak i ciecierzyce dorzucić na patelnie, dodać soli do smaku zamieszać i na wolnym ogniu gotować pod przykryciem ok. 10 minut.
Po zdjęciu z ognia skropić curry cytryną, posypać świeżą kolendrą i gotowe.
przepis pochodzi z książki Kuchnia indyjska Shehzad Husain