Curry rybne z piwem
Piąteczek to też rybny dzień. Jednak nie będzie ryby smażonej, a gotowana, w dodatku w piwie. Dzięki aromatycznym przyprawom niesamowicie pachnie. Nie trzeba się przejmować mnogością składników, one nie wymagają specjalnej obróbki, najskomplikowańsze jest siekanie.
curry rybne
- 0,5 kg filetów z dorsza (lub innej białej ryby morskiej),
- 500 ml piwa pszenicznego,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 puszka mleka kokosowego (ok. 400 ml),
- 1 łodyga trawy cytrynowej,
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej,
- 3/4 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka nasion kolendry,
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżka sosu rybnego
- sok z połowy cytryny,
- 2 łyżki oleju,
- sól
W garnku z grubym dnem praż przez kilka minut kolendrę, aż zacznie pachnieć. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj pastę curry, posiekaną trawę cytrynową, skórkę cytryny, mleko kokosowe, sos rybny, uprażoną kolendrę, kardamon i bazylię i gotuj na małym ogniu. W oddzielnym garnku doprowadź do wrzenia piwo, dobrze je posól i ułóż w jednej warstwie dorsza pokrojonego na 5 cm kawałki. Ważne jest, by piwo zakrywało rybę w całości. Gotuj na małym ogniu około 10 minut, ugotowane odłóż na chwilę na talerzu pod przykryciem. Z piwa odlej 1,5 szklanki i wymieszaj je oraz sok z cytryny z curry. Włóż do curry rybę i podgrzej, ale już nie gotuj, żeby się ryba nie rozpadła. Podawaj z ryżem.