Curry Pumpkin Pie
W Dolinie Muminków nastały kruche czasy. To początek jesieni, a już kończyły się dyniowe zapasy.
Wielką dynię w tajemnicy wyhodowała Mamusia Muminka. Gdy się wszyscy o tym dowiedzieli w okolicy, zebrała się pielgrzymka.
Dalej historia była taka, że Mamusia Muminka poprosiła o przygotowanie dyniowego musu Paszczaka.
„Dodaj tam proszę imbir, czosnek, chilli, mleko kokosowe i masło orzechowe”.
Na to Tata Muminka, czyli stary powiedział:
„Kochanie, dodajmy tam jeszcze curry!”
Dzisiaj przepis na curry pumpkin pie. Do kruchego ciasta polecam dodać mieloną kurkumę, albo curry. Najbardziej lubię dynię Hokkaido, którą można piec i jeść ze skórką. Tym razem jednak wykorzystałam dynię piżmową, która również ma mocno pomarańczowy kolor miąższy i orzechowy posmak. A w trakcie krojenia pachnie arbuzem.
Po upieczeniu skórka ładnie odchodzi od miąższu. Dynię miksujemy z mlekiem kokosowym, masłem orzechowym i orientalnymi dodatkami. Do musu dodajemy jajka i wylewamy na podpieczony spód.
Aby tarta wyglądała zajebiście, z wierzchu ozdobią ją z ciasta liście.
Curry Pumpkin Pie
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki kurkumy lub curry
- łyżka zimnej wody
Nadzienie:
- 250 g upieczonej dyni
- 150 g mleka kokosowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- ząbek czosnku
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- 2 cm korzenia imbiru
- łyżka pasty curry lub przyprawy
- 2 jajka
- szczypta soli lub łyżka sosu sojowego
Spód:
- Mąkę wsypujemy do misy, wbijamy jajko, dodajemy kawałki zimnego masła, wodę i przyprawy. Zagniatamy ciasto krótko, jedynie do połączenia składników. Kulę z ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę
- Schłodzone ciasto wałkujemy na placek i wykładamy nim karbowaną formę do tarty. Zostawiamy 1/5 ciasta do dekoracji. Tartę nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, wykładamy i posypujemy suchą fasolą/kaszą jaglaną/suchym ryżem (jako obciążenie), wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
- Spód tarty podpiekamy 20 minut w 190 stopniach, następnie ściągamy pergamin z obciążeniem i podpiekamy jeszcze przez 5 minut. Krótko studzimy.
Nadzienie:
- Kawałki dyni miksujemy z mlekiem kokosowym, masłem orzechowym, sosem sojowym, posiekanym drobno imbirem, posiekaną papryczką chilli, curry, przeciśniętą przez praskę czosnkiem.
- Dodajemy rozbełtane jajka i mieszamy.
Tarta:
- Dyniową masę wylewamy na podpieczony spód, wierzch wyrównujemy łyżką.
- Pozostałe kruche ciasto wałkujemy i wycinamy z niego nożykiem lub foremką listki. W przypadku nożyka wycinamy łezkę, a następnie nacinamy delikatnie rysy liścia.
- Listkami dekorujemy wierzch tarty.
- Tartę wkładamy do piekarnika, pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Studzimy.
- Przed krojeniem i podaniem chłodzimy przez minimum 30 minut w lodówce.
Wskazówki
*Polecam dynię Hokkaido lub piżmową. Kroimy ją na krążki, skrapiamy oliwą i pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach. W przypadku dyni piżmowej po upieczeniu oddzielamy delikatnie łyżką miąższ od skórki, jeśli wybieramy dynię Hokkaido miksujemy ją ze skórką.