Curry fasolowe
Przy sobocie danie jednogarnkowe jak znalazł bo i ciasto na chleb zaczynione i warzywa na sałatkę ugotowane i jeszcze wiele innych rzeczy zaplanowanych. Dlatego wystarczyło wczoraj na noc namoczyć fasolę, żeby dzisiaj wrzucić ją do garnka z innymi warzywami oraz mnóstwem przypraw i mieć obiad. Danie aromatyczne i sycące.
Źródło: Jedz na zdrowie wyd. Reader’s Digest
Składniki:
- 225 g białej fasoli, namoczonej przez noc i odcedzonej
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 1 czerwona papryka
- 20 dag pieczarek
- korzeń imbiru (2,5 cm)
- 2 zielone nasiona kardamonu
- 6 ziarenek czarnego pieprzu
- laska cynamonu (2,5 cm)
- 6 goździków
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki mielonego chili
- 1 łyżeczka garam masali
- 3 łyżeczki soku z cytryny
Włożyć fasolę do rondla razem z połową cebuli, chili, imbirem, kardamonem, pieprzem i cynamonem. Zalać wodą, zagotować. Gotować około 50 minut, aż fasola zmięknie a woda zredukuje swoją ilość. Na patelni podgrzać oliwę. Wrzucić pozostałą cebulę i czosnek i smażyć 2 min. Dodać kurkumę, kminek, kolendrę oraz chili i dobrze wymieszać. Dodać pieczarki i dusić kilka minut. Całości przełożyć do fasoli oraz dodać pokrojoną czerwoną paprykę. Dodać również garam masalę i sok z cytryny. Gotować jeszcze chwilę aż papryka będzie miała odpowiednią miękkość i natychmiast podawać.
Smacznego:)