Cukinia z grilla lub z patelni
Cukinia to naprawde uniwerslane warzywo.Grillowana jest smacznym dodatkiem do mies.Moze byc takze podana jako salatka,przystawka lub sama stanowic odrebne danie np. z grzanka lub sosem.Niezwykle prosta do przygotowania,bardzo smaczna,a jaka zdrowa,same zalety.
Maslana cukinia z dzisiejszego przepisu, z lekko chrupiacymi piniami smakuje wybornie.Gdy ja zgrillujesz i posypiesz tylko sola bedzie rownie znakomita.
Skladniki:
2 cukinie
2 lyzki orzeszkow piniowych
2 lyzki oliwy
sol,pieprz
1/2 lyzeczki skorki z cytryny
Przygotowanie:
- orzeszki lekko zbrazowic na patelni bez tluszczu
- cukinie pokroic w 1-cm talarki
- patelnie grillowa posmarowac olejem
- grillowac cukinie po 2-3 minuty z kazdej strony
- gotowe przybrac orzeszkami piniowymi i starta skorka z cytryny.Mozna tez skropic sokiem z cytryny