Cukinia po cygańsku
Cukinia po cygańsku znakomicie nadaje się do placków ziemniaczanych lub potraw z grilla. Można zjeść z kawałkiem bagietki. Warto jej zrobić więcej i zawekować.
Składniki na cukinię po cygańsku:
2 porcje
- 1 cukinia
- 2 pomidory malinowe lub podłużne mięsiste
- ogórek kiszony lub korniszon
- marchew
- papryka biała
- koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
- katchup 1 łyżka
- ocet winny czerwony 1 łyżka
- 1 ziarno jałowca lub gałązka rozmarynu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- lisć laurowy
- 1 łyżceka słodkiej papryki w proszku (możesz dodać ostrej)
- sól, pieprz do smaku
- cebula
- kilka ząbków czosnku
- oliwa z oliwek 2-3 łyżki
- szczypta cynamonu
Jak przygotować cukinię po cygańsku?
Cukinię, cebulę i paprykę kroimy w kostkę a marchekę w talarki. Rozgrzwamy w rondlu oliwę i dodajemy przetarty z odrobiną soli czosnek. Całość smażymy ok.10 minut dodając przyprawy: cynamon, rozgnieciony jałowiec, gałązkę rozmarynu, ziele i liść laurowy. Solimy i dodajemy słodkiej papryki. Mieszamy. Potem dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz. Dusimy 30 minut. W międzyczasie dodajemy ocet, ketchup, koncentrat i ogórka pokrojonego w kostkę.