Cukinia po cygańsku

Cukinia po cygańsku

 



Zdjęcie - Cukinia po cygańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCukinia po cygańsku znakomicie nadaje się do placków ziemniaczanych lub potraw z grilla. Można zjeść z kawałkiem bagietki. Warto jej zrobić więcej i zawekować.

 

Składniki na cukinię po cygańsku:

2 porcje

  • 1 cukinia
  • 2 pomidory malinowe lub podłużne mięsiste
  • ogórek kiszony lub korniszon
  • marchew
  • papryka biała
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
  • katchup 1 łyżka
  • ocet winny czerwony 1 łyżka
  • 1 ziarno jałowca lub gałązka rozmarynu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • lisć laurowy
  • 1 łyżceka słodkiej papryki w proszku (możesz dodać ostrej)
  • sól, pieprz do smaku
  • cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • szczypta cynamonu

 

Jak przygotować cukinię po cygańsku?

Cukinię, cebulę i paprykę kroimy w kostkę a marchekę w talarki. Rozgrzwamy w rondlu oliwę i dodajemy przetarty z odrobiną soli czosnek. Całość smażymy ok.10 minut dodając przyprawy: cynamon, rozgnieciony jałowiec, gałązkę rozmarynu, ziele i liść laurowy. Solimy i dodajemy słodkiej papryki. Mieszamy. Potem dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz. Dusimy 30 minut. W międzyczasie dodajemy ocet, ketchup, koncentrat i ogórka pokrojonego w kostkę.

 

 

Kategorie przepisów