Crumble jabłkowo - malinowe
Pyszne owoce zapieczone pod kruszonką z mąki żytniej razowej, otrębów i siemienia lnianego. Maliny oraz jabłka to, według mnie, bardzo ciekawe w smaku połączenie. Jesienny deser z letnim, różowym akcentem. Najlepsze ciepłe, prosto z piekarnika, posypane cukrem pudrem.
Crumble jabłkowo - malinowe
/jedno duże naczynie żaroodporne/
kruszonka::
1/2 szklanki mąki żytniej razowej
1/2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek otrębów owsianych
2 łyżki siemienia lnianego
1/4 szklanki cukru muscovado
100g masła
owoce:
5 dużych jabłek
1 szklanka malin
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder
Do miski wsypać obie mąki, otręby, siemię oraz cukier. Wymieszać. Dodać masło. Składniki rozetrzeć palcami na kruszonkę. Wstawić do lodówki.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałeczki. Maliny umyć. Do naczynia żaroodpornego włożyć owoce, posypać cynamonem. Przemieszać. Zakryć kruszonką.
Piec w nagrzanym do 200 stopni z termoobiegiem piekarniku przez około 25 minut.
Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem.
Smacznego!