Crostini z avocado i pieczonym pomidorem
Niektóre połączenia składników smakują wybornie, dopełniają się nawzajem i nigdy nam się nie znudzą. Duet avocado i pomidora stanowi właśnie takie zestawienie idealne. Oprócz walorów smakowych istotnych dla naszego podniebienia sprawia, że nasz organizm jest w stanie przyswoić ponad 4 razy więcej zawartego w pomidorach antyrakowego likopenu niż wówczas, gdy zjemy to warzywo samo. Korzystając z tej zasady przygotowałam pyszne śniadanie. Zachęcam do wypróbowania:-)
Składniki:
- 1 avocado,
- oliwa z oliwek,
- sok z cytryny lub limonki,
- 1-2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- miód,
- 1-2 pomidory,
- kilka kromek czerstwego pieczywa.
Przygotowanie:
Avocado umyć, obrać i pognieść widelcem. Skropić sokiem z limonki lub cytryny. Dodać wyciśnięty czosnek, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Pomidora pokroić w plastry. Ułożyć plastry w naczyniu do zapiekania, skropić oliwą, posypać sola i pieprzem, wlać 1 łyżeczkę miodu. Zapiekać krótko pod grillem. W tym czasie opiec kromki chleba na patelni grillowej. Wcześniej można chlusnąć oliwę. Zgrillowane pieczywo posmarować pastą z avocado. Ułożyć na wierzchu zapieczone pomidory.