Crostini z avocado i pieczonym pomidorem

Crostini z avocado i pieczonym pomidorem

Zdjęcie - Crostini z avocado i pieczonym pomidorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Niektóre połączenia składników smakują wybornie, dopełniają się nawzajem i nigdy nam się nie znudzą. Duet avocado i pomidora stanowi właśnie takie zestawienie idealne. Oprócz walorów smakowych istotnych dla naszego podniebienia sprawia, że nasz organizm jest w stanie przyswoić ponad 4 razy więcej zawartego w pomidorach antyrakowego likopenu niż wówczas, gdy zjemy to warzywo samo. Korzystając z tej zasady przygotowałam pyszne śniadanie. Zachęcam do wypróbowania:-)
Zdjęcie - Crostini z avocado i pieczonym pomidorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 1 avocado,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z cytryny lub limonki,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • miód,
  • 1-2 pomidory,
  • kilka kromek czerstwego pieczywa.

Przygotowanie:
Avocado umyć, obrać i pognieść widelcem. Skropić sokiem z limonki lub cytryny. Dodać wyciśnięty czosnek, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Pomidora pokroić w plastry. Ułożyć plastry w naczyniu do zapiekania, skropić oliwą, posypać sola i pieprzem, wlać 1 łyżeczkę miodu. Zapiekać krótko pod grillem. W tym czasie opiec kromki chleba na patelni grillowej. Wcześniej można chlusnąć oliwę. Zgrillowane pieczywo posmarować pastą z avocado. Ułożyć na wierzchu zapieczone pomidory.

Zdjęcie - Crostini z avocado i pieczonym pomidorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów