Cordon bleu

Cordon  bleu

Wiem, że orginalna wersja cordon bleu  jest z cielęciny, ale nie jest to towar zalegający na półkach sklepowych, więc zapożyczyłam tę nazwę dla kotleta z wieprzowiny a na swoją kolejkę czeka jeszcze filet z kurczaka. Danie jest przepyszne dlatego  jeszcze nie raz przełożę mięso serem, smakuje wspaniale. 

Zdjęcie - Cordon  bleu  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 4 duże kawałki schabu
  • sól, pieprz
  • musztarda
  • 4 plastry sera
  • jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • olej i masło do smażenia
  • 2 łyżki białego wina

Schab lekko rozbić, opróśzyć solą i pieprzem. Posmarować cienko musztardą, przykryć plastrem sera.. Złożyć na pół. Mięso oprószyć mąką, obtoczyć w rozmąconym jajku i tartej bułce, Smażyć z obu stron, na rozgrzanym oleju wymieszanym z masłem, lekko skrapiając winem.

Smacznego:)

 

Kategorie przepisów