Cordon bleu
Wiem, że orginalna wersja cordon bleu jest z cielęciny, ale nie jest to towar zalegający na półkach sklepowych, więc zapożyczyłam tę nazwę dla kotleta z wieprzowiny a na swoją kolejkę czeka jeszcze filet z kurczaka. Danie jest przepyszne dlatego jeszcze nie raz przełożę mięso serem, smakuje wspaniale.
Składniki:
- 4 duże kawałki schabu
- sól, pieprz
- musztarda
- 4 plastry sera
- jajko
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki bułki tartej
- olej i masło do smażenia
- 2 łyżki białego wina
Schab lekko rozbić, opróśzyć solą i pieprzem. Posmarować cienko musztardą, przykryć plastrem sera.. Złożyć na pół. Mięso oprószyć mąką, obtoczyć w rozmąconym jajku i tartej bułce, Smażyć z obu stron, na rozgrzanym oleju wymieszanym z masłem, lekko skrapiając winem.
Smacznego:)