Colesław (z młodej kapusty)
Zachwycamy się warzywnymi i owocowymi nowinkami z całego świata., a tutaj czeka na nas dobrodziejstwo z polskich pól ;)
Tym razem w roli głównej kapusta - młoda kapusta.
Kapusta to niezwykle zdrowe i wartościowe warzywo pełne witamin m.in. A, C, E czy też z grupy B oraz minerałów (w tym siarki, fosforu, miedzi, potasu, wapnia etc).
Oprócz szerokich właściwości zdrowotnych jest niskokaloryczna!- ma jedynie 29 kcal w 100 g
Dzisiaj na blogu kultowa surówka - Colesław.
Takie dania jak zaprezentowane poniżej, powinny przekonać niezdecydowanych - bo licząc wszystkie walory zdrowotne kapusty ma wyrazisty i konkretny smak i jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych i grilla.
Składniki
- 1/2- 1 główka kapusty (młodej)
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 pęczku szczypiorku
- 1 marchewka
- 1/3 szklanki majonezu
- 1/3 szklanki jogurtu typu greckiego
- 2 łyżki octu winnego (jasnego)
- 1 łyżeczka cukru pudru
- sól (duuża szczypta)
- pieprz świeżo mielony
Kapustę drobno kroimy (szatkujemy), zasypujemy solą - przy młodej kapuście wystarczy duża szczypta.
Kapustę ugniatamy przez 2-3 minuty, aż puści sok.
Zostawiamy na kilka minut. Po tym czasie z kapusty możemy odlać sok.
Na (drobnej) tarce ścieramy marchewkę (u nas coś wyjątkowo blada ;) ), dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowany szczypiorek.
Do jogurtu wymieszanego z majonezem dodajemy cukier, pieprz oraz ocet. Mieszamy i tym sosem zalewamy warzywa. Surówce dajemy co najmniej 15 minut, żeby się "przegryzła".
A kapusta młoda w tej surówce odwdzięczy się wam niezwykłą delikatnością, wręcz aksamitnym smakiem :)
Ilość porcji : 4
Czas przygotowania ok. 30 min.
Tym razem w roli głównej kapusta - młoda kapusta.
Kapusta to niezwykle zdrowe i wartościowe warzywo pełne witamin m.in. A, C, E czy też z grupy B oraz minerałów (w tym siarki, fosforu, miedzi, potasu, wapnia etc).
Oprócz szerokich właściwości zdrowotnych jest niskokaloryczna!- ma jedynie 29 kcal w 100 g
Dzisiaj na blogu kultowa surówka - Colesław.
Takie dania jak zaprezentowane poniżej, powinny przekonać niezdecydowanych - bo licząc wszystkie walory zdrowotne kapusty ma wyrazisty i konkretny smak i jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych i grilla.
Składniki
- 1/2- 1 główka kapusty (młodej)
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 pęczku szczypiorku
- 1 marchewka
- 1/3 szklanki majonezu
- 1/3 szklanki jogurtu typu greckiego
- 2 łyżki octu winnego (jasnego)
- 1 łyżeczka cukru pudru
- sól (duuża szczypta)
- pieprz świeżo mielony
Kapustę drobno kroimy (szatkujemy), zasypujemy solą - przy młodej kapuście wystarczy duża szczypta.
Kapustę ugniatamy przez 2-3 minuty, aż puści sok.
Zostawiamy na kilka minut. Po tym czasie z kapusty możemy odlać sok.
Na (drobnej) tarce ścieramy marchewkę (u nas coś wyjątkowo blada ;) ), dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowany szczypiorek.
Do jogurtu wymieszanego z majonezem dodajemy cukier, pieprz oraz ocet. Mieszamy i tym sosem zalewamy warzywa. Surówce dajemy co najmniej 15 minut, żeby się "przegryzła".
A kapusta młoda w tej surówce odwdzięczy się wam niezwykłą delikatnością, wręcz aksamitnym smakiem :)
Ilość porcji : 4
Czas przygotowania ok. 30 min.