Coffee cake
Pachnie kawą, kawą smakuje, jest miękkie, wilgotne, a kawowa polewa podkreśla jego smak. Kawosze, musicie go spróbować! Acha.., w mojej polewie widać grudki, kawka się nie rozpuściła i tak jakoś wyszło pstrokato ;).
Przepis znalazłam na blogu Kasi.
Składniki na keksówkę 22 cm:
* 1/4 szklanki mleka
* 12 pełnych łyżeczek kawy rozpuszczalnej
* 1 szklanka mąki
* 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 szczypta soli
* 120 g bardzo miękkiego masła
* 3/4 szklanki cukru
* 2 duże jajka
Lukier:
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 2 łyżeczki mleka
* 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
Kawę zalać gorącym mlekiem i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Jajka ubić z masłem, dodać cukier, a następnie kawę oraz wszystkie suche składniki wcześniej wymieszane. Miksować około dwóch minut.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej keksówki i piec ok 45 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już suche).
Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić na około dwie godziny aby wystygło.
Przestudzone ciasto wyjąć z keksówki i polać lukrem.
W celu przygotowania lukru należy połączyć cukier z kawą, następnie dodać mleko i energicznie wymieszać do uzyskania gęstego lukru. Jeżeli lukier jest za gęsty można dodać trochę mleka, a jeśli za rzadki, to dosypać trochę cukru.
Polukrowane ciasto wstawić na ok 30 minut do lodówki, by lukier stężał. Następnie wyjąć, pokroić i podawać.
Smacznego:)