Coffee cake

Coffee cake

                     Pachnie kawą, kawą smakuje, jest miękkie, wilgotne, a kawowa polewa podkreśla jego smak. Kawosze, musicie go spróbować! Acha.., w mojej polewie widać grudki, kawka się nie rozpuściła i tak jakoś wyszło pstrokato ;).

Przepis znalazłam na blogu Kasi.

Zdjęcie - Coffee cake  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Coffee cake  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na keksówkę 22 cm:

* 1/4 szklanki mleka

* 12 pełnych łyżeczek kawy rozpuszczalnej 

* 1 szklanka mąki

* 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 szczypta soli

* 120 g bardzo miękkiego masła

* 3/4 szklanki cukru

* 2 duże jajka

 

Lukier:

* 3/4 szklanki cukru pudru

* 2 łyżeczki mleka

* 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

 

Wykonanie:

Kawę zalać gorącym mlekiem i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Jajka ubić z masłem, dodać cukier, a następnie kawę oraz wszystkie suche składniki wcześniej wymieszane. Miksować około dwóch minut.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej keksówki i piec ok 45 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już suche).

Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić na około dwie godziny aby wystygło.

Przestudzone ciasto wyjąć z keksówki i polać lukrem.

W celu przygotowania lukru należy połączyć cukier z kawą, następnie dodać mleko i energicznie wymieszać do uzyskania gęstego lukru. Jeżeli lukier jest za gęsty można dodać trochę mleka, a jeśli za rzadki, to dosypać trochę cukru.

Polukrowane ciasto wstawić na ok 30 minut do lodówki, by lukier stężał. Następnie wyjąć, pokroić i podawać.

Smacznego:)

Zdjęcie - Coffee cake  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Coffee cake  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów