Co zrobić z chleba – jesienna zupa chlebowa

Co zrobić z chleba – jesienna zupa chlebowa

Zdjęcie - Co zrobić z chleba – jesienna zupa chlebowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przyszedł czas na kolejną odsłonę cyklu – Co zrobić z chleba. W końcu Smakowity Chleb to miejsce poświęcone tematom chlebowym, więc  pomijając przepisy na wypieki, uznałam, że warto od czasu do czasu dzielić się pomysłami na wykorzystanie czerstwego chleba.

Jesień to zdecydowanie czas rozgrzewających zup. Uwielbiam szczególnie kremy, dlatego zdecydowałam, że ugotuję prostą zupę chlebową. Wystarczy podsmażyć kawałki chleb z warzywami, zalać bulionem, doprawić i zmiksować.

Mój bulion był ugotowany na wędzonce, dlatego nadał zupie dodatkowo ciekawego smaku. A sam smak był naprawdę intrygujący! Zupa zniknęła z talerzy z prędkością światła.

Podawałam ją z podsmażonymi pieczarkami z porem i tartym serem, ale można się pokusić o klopsiki, jajko w koszulce, czy karmelizowaną cebulę

Zdjęcie - Co zrobić z chleba – jesienna zupa chlebowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Co zrobić z chleba - jesienna zupa chlebowa Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 min. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 25 min. Porcje: 4-6 Składniki

  • 250 g czerstwego pieczywa
  • 1,5 l bulionu drobiowego (u mnie z dodatkiem wędzonki)
  • 2 cebule
  • biała część pora
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • Dodatki:
  • 4 pieczarki
  • kawałek pora
  • łyżeczka oliwy
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek tartego sera
Przepis
  1. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i pora. Po kilku minutach dodajemy dodatkową łyżkę oliwy, zwiększamy płomień i wrzucamy pokrojony drobno chleb. Całość przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i podsmażamy przez 5 minut.
  2. Zalewamy składniki bulionem, dodajemy ocet balsamiczny, zmniejszamy płomień i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 15 minut.
  3. Następnie miksujemy zupę na gładki krem i przelewamy go ponownie przez sito do garnka. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, podgrzewamy jeszcze chwilę.
  4. Zupę serwujemy z tartym serem, podsmażonymi pieczarkami z porem oraz szczypiorkiem.
  5. Dodatki:
  6. Pieczarki i kawałek pora kroimy w plasterki i podsmażamy kilka minut na oliwie. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Kategorie przepisów