Cilbir (çılbır) – jajka po turecku
Jeśli chcecie się poczuć niczym osmański sułtan podczas śniadania, to koniecznie musicie przygotować cilbir (tur. çılbır), czyli jajka po turecku ugotowane w koszulkach i serwowane z jogurtem greckim oraz paprykowym masłem. To zdecydowanie jeden z najlepszych sposobów, w jaki można rozpocząć dzień! Śniadanie to gościło na osmańskich stołach już w XV wieku, a dziś jest popularne od Turcji po Bałkany. Dlatego, jeśli dotąd cilbir było Wam nieznane, to koniecznie musicie jak najszybciej nadrobić zaległości!
Jajka po turecku to absolutny śniadaniowy majstersztyk. Kwaśny gęsty jogurt doprawiony czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą, cudowne jajko w koszulce z rozpływającym się po talerzu żółtkiem oraz krwistoczerwone paprykowe masło. Wystarczy tylko jeszcze kawałek dobrego pieczywa, które można zanurzyć w tej błogiej mieszance i dzień od razu staje się piękniejszy. Zdecydowanie nie można sobie wyobrazić lepszego sposobu na rozpoczęcie poranka. (No może poza jajkami po benedyktyńsku, które stanowią równie mocną konkurencję). Cilbir dodatkowo można podać z koprem, miętą, kolendrą czy posiekaną pietruszką. Sam najbardziej lubię je z solidną porcją świeżej mięty, ale gdy nie macie jej akurat pod ręką, to inne zioła również sprawdzą się znakomicie.
Jajka po turecku serwuje się oryginalnie z papryką z Aleppo zwaną pul biber, która jest ostra, dymna i ma delikatnie owocowy aromat. Trudno ją zastąpić inną odmianą ze względu na jej unikalny smak, jednakże z powodzeniem możecie użyć słodkiej lub ostrej wędzonej papryki, co ja zwykle też robię i moim zdaniem cilbir wcale nie tracą wtedy na smaku.
Cilbir (çılbır) – jajka po turecku
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 5 minut 5 minut
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 400 g jogurtu greckiego
- 40 g masła
- 2 ząbki czosnku
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka tureckiej papryki pul biber lub wędzonej w proszku (można również użyć zwykłej słodkiej)
- 1 gałązka koperku lub kilka listków świeżej mięty
- 1 łyżka octu
- sól
- ulubione pieczywo do podania
PRZYGOTOWANIE
- Jogurt przełóż do miseczki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z połowy cytryny i dopraw solą do smaku. Można go również krótko podgrzać w kąpieli wodnej. Następnie przełóż go na dwa płaskie wysokie talerze.
- Na patelni roztop masło, dodaj paprykę pul biber lub inną paprykę w proszku i podgrzewaj przez 2-3 minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza i powstanie swego rodzaju zasmażka. Odstaw.
- Jajka delikatnie rozbij i przełóż do 4 osobnych kokilek.
- W niskim garnku zagotuj 1 litr wody i wlej ocet. Następnie zmniejsz ogień do minimum, aby woda nie bulgotała i delikatnie wrzuć po kolei jajka, umieszczając kokilki nad samym lustrem wody. Jajka gotuj przez 3,5 minuty, a następnie wyłów je łyżką cedzakową i umieść bezpośrednio na talerzach z jogurtem.
- Gotowe danie polej paprykowym masłem i udekoruj koperkiem, bądź posiekaną mięta. Podawaj z ulubionym pieczywem.