Ciasto ze śliwkami
Bardzo smaczne ucierane ciasto ze śliwkami. Z dodatkiem orzechów, cynamonu i gałki muszkatołowej. Wilgotne, pachnące. Po prostu pyszne!. Nic dziwnego, pochodzi z przepisu Bajaderki. Serdecznie polecam.
Składniki:
*60 dag śliwek
*2 x po 2 łyżki cukru
*cynamon
*3/4 szklanki orzechów laskowych lub włoskich, lekko zrumienionych na suchej patelni i drobno posiekanych
*1 1/4 szklanki mąki
*3/4 szklanki cukru
*1i 1/2 lyżeczki proszku do pieczenia
*szczypta soli
*1/2 lyzeczki zmielonego ziela angielskiego lub gałki muszkatołowej (u mnie gałka)
*170g masla, temperatura pokojowa
*3 duże jajka
*1 łyżeczka extraktu z wanilii
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Tortownicę (u mnie 24cm średnicy) posmarować masłem i wysypać mąką.
Śliwki wypestkować. Połowę pokroić wzdłuż na ćwiartki, posypac 2 łyzkami cukru. Druga połowe pokroić na grubsze kawałki i posypać pozostałymi dwiema łyżkami cukru w osobnej misce. Ja dodatkowo śliwki posypałam cynamonem.
Mąkę przesiać, wymieszać z orzechami, proszkiem do pieczenia,solą, zielem angielskim lub gałką muszkatołową.
Masło utrzeć na gładką masę, dodać cukier, ubić aż masa będzie lekka i puszysta. Dodawać po jednym jajku, dobrze mieszać po każdym dodaniu. Wlać wanilię , dodać mąkę i lekko wymieszać.
Śliwki pokrojone na grube kawałki odsączyć na sicie, lekko odcisnąć, dodać do ciasta - ciasto wyłożyć na tortownicę i podobnie ułożyć odciśnięte ćwiartki śliwek, skórkami do góry. Gdyby śliwki wydawały się za bardzo soczyste, można je dodatkowo osączyć na ręczniku papierowym.
Piec aż do ładnego zrumienienia, około 1 godz i 15 minut (do suchego patyczka). Moje piekło się krócej, około 1 godziny.
Smacznego :)