Ciasto ze śliwkami
Dalszy ciąg wypieków ze śliwkami. Szukałam pomysłu na proste, a jednocześnie smaczne ciasto ze śliwkami. Wiadomo, że takie ciasta są najlepsze. Szczególnie jeśli posypiemy je kruszonką. Bardzo takie lubię. Przepis znalazłam na stronie Kwestii Smaku i niczego w nim nie zmieniałam, zrezygnowałam jedynie z posypywania cukrem pudrem. Bardzo pyszne, mięciutkie, wilgotne ciasto. Polecam.
Składniki (forma o wymiarach 25 x 35 cm):
Ciasto:
*200 g masła
*200 g cukru pudru
*4 jajka
*250 g mąki
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
*1/2 kostki masła (125 g)
*1 szklanka mąki
*1/2 szklanki cukru
*800 g śliwek węgierek, bez pestek, przekrojonych na połówki lub ćwiartki
*ewentualnie cukier puder do posypania
Wykonanie:
Przygotować kruszonkę: roztopić masło i ostudzić, następnie wymieszać z mąką i cukrem. Wstawić do lodówki.
Masło wyjąć z lodówki, aby zmiękło. Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki, usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować ciasto: mikserem ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut.
Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym jajku. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera, i krócej, do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, rozłożyć śliwki (przecięciem do góry), posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 60 minut. Ostudzić.
Smacznego :)