Ciasto ze śliwkami i orzechami

Jesień to dla mnie przede wszystkim ciasta z jabłkami i śliwkami. Dziś mam dla Was przepis na kruchy placek właśnie z tymi drugimi owocami. Dość szybki w wykonaniu i smaczny: kruchy spód, lekko kwaśne śliwki i słodka, orzechowa masa na wierzchu. Do popołudniowej kawy nadaje się idealnie.

Przepis na nie znalazłam u Komarki. Zmieniłam jedynie spód na ten, który robiłam do mazurka 🙂

Na moim blogu znajdziecie jeszcze dwa ciasta, w których orzechy łączą się ze śliwkami:

  • śliwkowiec z orzechami i czekoladą
  • pyszne orzechowe ciasto ze śliwkami

Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 350 g mąki
  • 175 g margaryny lub masła
  • 1 duże żółtko lub dwa małe
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany

Masa:

  • 125 g zmielonych lub drobno posiekanych orzechów laskowych
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • 75 g cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • ok. 750 g śliwek (najlepiej węgierek)
  • cukier puder

Wykonanie:

Kruche ciasto:

Zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać żółtka oraz śmietanę. Zagnieść szybko gładkie ciasto. Rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy i wyłożyć nim formę. Schłodzić w lodówce przez pół godziny. Następnie spód ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut, do zarumienienia. Lekko przestudzić.

Masa:

Żółtka zmiksować krótko z cukrem, śmietaną, zmielonymi orzechami, cynamonem i mąką ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać je z resztą masy.

Połówki śliwek ułożyć obok siebie na podpieczonym spodzie skórką do dołu. Zalać je przygotowaną masę orzechową.  Ciasto piec w temperaturze 180-190 stopni przez ok. 25-30 minut, aż wierzch zarumieni się. Gotowy placek można  oprószyć cukrem pudrem. Smacznego 🙂

Kategorie przepisów

Podobne przepisy