Ciasto ze śliwkami i orzechami
Jesień to dla mnie przede wszystkim ciasta z jabłkami i śliwkami. Dziś mam dla Was przepis na kruchy placek właśnie z tymi drugimi owocami. Dość szybki w wykonaniu i smaczny: kruchy spód, lekko kwaśne śliwki i słodka, orzechowa masa na wierzchu. Do popołudniowej kawy nadaje się idealnie.
Przepis na nie znalazłam u Komarki. Zmieniłam jedynie spód na ten, który robiłam do mazurka ?
Na moim blogu znajdziecie jeszcze dwa ciasta, w których orzechy łączą się ze śliwkami:
- śliwkowiec z orzechami i czekoladą
- pyszne orzechowe ciasto ze śliwkami
Składniki:
Kruche ciasto:
- 350 g mąki
- 175 g margaryny lub masła
- 1 duże żółtko lub dwa małe
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa:
- 125 g zmielonych lub drobno posiekanych orzechów laskowych
- 250 g kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- 75 g cukru
- łyżeczka cynamonu
- łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- ok. 750 g śliwek (najlepiej węgierek)
- cukier puder
Wykonanie:
Kruche ciasto:
Zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać żółtka oraz śmietanę. Zagnieść szybko gładkie ciasto. Rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy i wyłożyć nim formę. Schłodzić w lodówce przez pół godziny. Następnie spód ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut, do zarumienienia. Lekko przestudzić.
Masa:
Żółtka zmiksować krótko z cukrem, śmietaną, zmielonymi orzechami, cynamonem i mąką ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać je z resztą masy.
Połówki śliwek ułożyć obok siebie na podpieczonym spodzie skórką do dołu. Zalać je przygotowaną masę orzechową. Ciasto piec w temperaturze 180-190 stopni przez ok. 25-30 minut, aż wierzch zarumieni się. Gotowy placek można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego ?