Ciasto z owocami jagodowymi

Bardzo dobre, uniwersalne ciasto z niewielkiej ilości maki pszennej i ziemniaczanej. Dodatkiem są owoce jagodowe tj. czerwona i czarna porzeczka, borówka. Ciasto dobrze się przechowuje, nie wysycha. Kwaskowate porzeczki, znakomicie uzupełniają się ze słodyczą ciasta.

Polecam do wypróbowania, w sezonie na letnie owoce jagodowe 🙂

Zdjęcie - Ciasto z owocami jagodowymi - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto z owocami jagodowymi

Składniki na ciasto z owocami jagodowymi / tortownica o śr. 24 cm
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki roztopionego i ostudzonego masła ( około 170 g masła )
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1, 5 szkl. lub 2 szkl. porzeczki czarnej / czerwonej / borówek
  • dodatkowo mąka lub cukier puder do obtoczenia owoców

Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.

Owoce krótko opłukaj na sitku i odstaw do osuszenia. Mąki i proszek do pieczenia, przesiej do miseczki.

Jajka ubij z cukrem na dużych obrotach, na gęsty i puszysty krem. Zmniejsz obroty do minimum i stopniowo wąskim strumieniem, wlewaj rozpuszczone i ostudzone masło. Mieszaj tylko do czasu, kiedy składniki się połączą.

Stopniowo dodawaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszaj nadal na małych obrotach, tylko do połączenia składników.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do foremki, wyrównaj powierzchnię. Na wierzch ciasta, równomiernie wysyp owoce, obtoczone w mące lub w cukrze pudrze.

Ciasto daj do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 stopni.  Piecz około 40 minut, do czasu, kiedy ciasto mocniej się zarumieni, a patyczek do szaszłyków, kilkakrotnie wbity w ciasto będzie suchy.

Gotowe ciasto, odstaw do wystudzenia. Przed podaniem, można ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Ciasto z owocami jagodowymi - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy