Ciasto z morelami
Ciasto pojawiło się u nas zupełnie przypadkiem. Przypadkiem kupiłam na targu "słodkie morele"... Przypadkiem okazały się być niemiłosiernie kwaśne. Czyli przypadek tu zarządził;-) Wyszło pyszne, kwaskowate - takie jak lubię.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszenna,
- 0,5 szklanki cukru,
- 0,5 szklanki oleju,
- 2 jajka,
- pół cytryny - starta skórka i sok,
- 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 35 dkg moreli.
Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem, wlać olej, następnie przesianą mąkę z wymieszanym proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystko dokładnie. Dodać skórkę i sok z cytryny. Wylać ciasto do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy. Rozrzucić na wierzch równomiernie morele wypestkowane i pokrojone w kostkę. Piec ciasto w temp. 180 stop. C przez ok. 35-45 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Wierzch można dodatkowo posypać cukrem pudrem.