Ciasto z mielonymi orzechami

Ciasto z mielonymi orzechami

Wystarczył jeden wieczór łuskania orzechów z koleżanką, aby pozyskać sporą ilość cennego w składniki odżywcze produktu. Orzechy włoskie, to skarbnica witamin z grupy B, witamin A, C, E, oraz witaminy K. Orzechy włoskie, zawierają również cenny nienasycony kwas tłuszczowy. Regularne spożywanie nawet niewielkiej ilości orzechów włoskich dziennie, pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, wspiera układ odpornościowy, nerwowy i krwionośny 🙂

Moje ciasto z mielonymi orzechami, jest treściwe i pożywne, z mocno wyczuwalnym smakiem świeżo zmielonych orzechów włoskich. Bardzo dobrze się przechowuje. Sprawdzi się na Święta, Nowy Rok, czy po prostu na niedzielę 🙂

Zdjęcie - Ciasto z mielonymi orzechami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto z mielonymi orzechami 

foremka 10 x 25 cm

  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 150 g cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 5 łyżek mleka w temperaturze pokojowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml słodkiej śmietanki
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie ciasta z mielonymi orzechami:

Miękkie masło, miksuj z cukrem przez kilka minut. Stopniowo dodaj po jednym jajku, za każdym razem miksuj do połączenia składników.

Dodaj zmielone orzechy włoskie, mieszaj ponownie do połączenia.

Dodaj w dwóch porcjach mleko, i na zmianę mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksuj, tylko do dokładnego połączenia, nie dłużej.

Ciasto przełóż do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia.  Piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.

W małym naczyniu podgrzewaj śmietankę i posiekaną czekoladę, mieszaj do połączenia. Gotową masę czekoladową, polej ciasto, posyp siekanymi orzechami, zostaw do schłodzenia 🙂

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Ciasto z mielonymi orzechami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów