Ciasto z jabłkami
Puszysty biszkopt z plasterkami jabłek, to świetne ciasto, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, do przygotowania na szybko.
Robi się je raz-dwa, a znika jeszcze szybciej.
Moje dziecko poprosiło, bym następnym razem zrobiła je tyyyyylko dla niego ? ? Najlepiej z większą ilością jabłek! No fakt, wykorzystałam 3 sztuki, a spokojnie mogłam dać jeszcze jedno ?
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 i 1/3 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 jabłka
- cukier puder do oprószenia
Jajka wraz z cukrem miksujemy na jasną, puszystą masę. Obroty miksera zmniejszamy, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia.
Połowę ciasta przelewamy do natłuszczonej, oprószonej mąką formy na babkę lub do tortownicy.
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na plasterki. Rozkładamy je na cieście. Przykrywamy pozostałym ciastem.
Pieczemy przez około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami