Ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkami lub szarlotka, dla mnie wszystkie ciasta jabłkowe są zupełnie wyjątkowe. W zależności od gatunku dodanych jabłek, za każdym razem smakują inaczej. Można je podać na ciepło z lodami lub z bitą śmietaną. Dzisiaj przygotowałam jabłecznik żydowski, przepis pochodzi z książki ,, Kuchnia żydowska” Elizabeth Cohen. Ciasto jest niezwykle smaczne, wilgotne, aromatyczne i absolutnie wyjątkowe. Pozwoliłam sobie część mąki pszennej zamienić na mąkę żytnią i zmniejszyłam ilość cukru . Przygotujcie koniecznie na przywitanie wiosny :-)
Składniki
- 1 kg jabłek
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 230 g oleju ( polecam Kujawski Trzy Ziarna, lub z pestek winogron )
- 250 g mąki pszennej ( użyłam 150 g pszennej i 100 g żytniej typ 720 )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z jednej cytryny
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- Jabłka obieram, usuwam gniazdka nasienne i kroję na plasterki o grubości 2-3 mm. Daję do miseczki, dodaję sok z cytryny, cynamon i cukier waniliowy, całość delikatnie mieszam i odstawiam.
- Jajka ubijam z solą na najniższych obrotach na puszystą pianę. Dodaję cukier i nadal ubijam.
- Kiedy piana będzie gęsta i lśniąca, stopniowo dodaję olej. Na koniec dodaję mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Całość krótko mieszam, tylko do połączenia składników.
- Dno tortownicy o średnicy 20 cm. wykładam papierem do pieczenia. Foremka może być nieco większa, na mniejszej ciasto się nie zmieści.
- Na spód daję mniejszą połowę ciasta, na ciasto równomiernie układam połowę jabłek. Na jabłka daję drugą połowę ciasta i na ciasto resztę jabłek.
- Ciasto daję do nagrzanego piekarnika. Moje ciasto piekłam 1 godzinę i 10 minut w temp. 180 stopni w piekarniku bez termoobiegu. Patyczek do szaszłyków wbity w ciasto powinien być suchy, wtedy ciasto będzie gotowe.
- Ciasto zostawiam na kilka minut w otwartym piekarniku, następnie wyciągam i zostawiam do całkowitego wystudzenia. Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem. Udanych wypieków :-)