Ciasto z jabłkami i orzechami
Ostatnio zrobiłam kolejne pyszne ciasto z przepisu siostry Anastazji. Oj, dawno już nie korzystałam z tych książek i całkiem zapomniałam jakie te przepisy są dobre.
To ciasto z jabłkami i orzechami w smaku i wyglądzie przypomina znane ciasto Wiewiórka, różni się jedynie sposobem wykonania. Moim zdaniem jest ono dużo lepsze. Z dużą ilością jabłek i jeszcze większą ilością orzechów. No dobra, wagowo to jabłek jest więcej, ale w samym cieście orzechy są dość mocno wyczuwalne 😉 I to jest świetna wiadomość dla wszystkich tych, którzy lubią sobie takimi orzechowymi ciastami dogodzić 🙂 Tutaj jest dużo gryzienia 😉
Ciasto z jabłkami i orzechami to doskonałe ciasto na jesień. Będzie w sam raz do ciepłej herbatki, ale podane jako poczęstunek dla gości również powinno wywołać zadowolenie 🙂 Ciasto jest mięciutkie i pyszne.
Składniki na ciasto z jabłkami i orzechami:
- około 1 kg jabłek (5 dużych)
- 6 jajek
- 4/5 szkl. cukru (u mnie zmieszany z erytrytolem)
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 szkl. orzechów (około 200 g; u mnie 1 szkl. orzechów włoskich i po 1/2 szklanki orzechów laskowych i pekanów)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Jak zrobić ciasto z jabłkami i orzechami?
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na cienkie plasterki. Dajemy do dużej miski, zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 30-45 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar zebranego na dnie naczynia syropu.
Do miski z jabłkami dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą, cynamon, posiekane grubo orzechy oraz rozmieszane żółtka. Mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami (za pomocą szpatułki).
Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Pieczemy do tzw suchego patyczka (u mnie około 45-50 minut) w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym