Ciasto z jabłkami

Puszysty biszkopt z plasterkami jabłek, to świetne ciasto, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, do przygotowania na szybko.

Robi się je raz-dwa, a znika jeszcze szybciej.

Moje dziecko poprosiło, bym następnym razem zrobiła je tyyyyylko dla niego 😉 😉 Najlepiej z większą ilością jabłek! No fakt, wykorzystałam 3 sztuki, a spokojnie mogłam dać jeszcze jedno 🙂

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 i 1/3 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 jabłka
  • cukier puder do oprószenia

Jajka wraz z cukrem miksujemy na jasną, puszystą masę. Obroty miksera zmniejszamy, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia.

Połowę ciasta przelewamy do natłuszczonej, oprószonej mąką formy na babkę lub do tortownicy.

Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na plasterki. Rozkładamy je na cieście. Przykrywamy pozostałym ciastem.

Pieczemy przez około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami Zdjęcie - Ciasto z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy