Ciasto z cukinią i borówkami
To po prostu wspaniałe ciasto! W ogóle nie czuć w nim smaku cukinii, jej dodatek powoduje jednak, że placek jest przyjemnie wilgotny i długo utrzymuje świeżość (bez konieczności używania dużej ilości tłuszczu). Poza ty, jego zjedzenie poprawia humor! Porcja cista z cukinią- to brzmi prawie jak sałatka na deser;)
Ciasto przygotowałam z dodatkiem borówek amerykańskich (to akurat szczyt sezonu na te owoce). Na wierzchu zaś rozsmarowałam warstwę kremowego serka wymieszanego z odrobiną cukru pudru i wanilią. Wspaniale komponuje się z tym cukiniowym ciastem!
Podane proporcje na foremkę o średnicy ok.25 cm.
Składniki:- cukinia - 1 średnia sztuka (1 szklanka utartej na małych oczkach)
- jajko - 2 szt
- oliwa - 1/2 szklanki
- cukier - 1 szklanka
- naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- sól - duża szczypta (1/8 łyżeczki)
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- soda oczyszczona - duża szczypta (1/8 łyżeczki)
- borówki - 1 szklanka
Cukinię (ze skórką) zetrzyj na małych oczkach tarki. Odstaw na pół godziny. Po tym czasie wyłóż cukinię na papierowy ręcznik i dokładnie odciśnij nadmiar płynu (powtórz czynność kilkukrotnie- cukinia ma mieć postać zupełnie suchych „wiórków”). Odmierz 1 szklankę utartej „suchej” cukinii.
W misce połącz całe jajka, oliwę (uwaga! Musi być delikatna w smaku, możesz użyć też oleju np. rzepakowego), esencję waniliową , cukinię i cukier. Wymieszaj.
Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj.
Foremkę do pieczenia wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Na wierzchu ułóż owoce.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok.50 minut.
Gotowe ciasto ostudź, oprósz cukrem pudrem lub posmaruj prostym kremem ze zmiksowanego serka kremowego (naturalnego) z cukrem pudrem i naturalną esencją waniliową.