Ciasto z buraków

Ciasto z buraków o niesamowitej zawartości czekolady i przepysznym smaku. Mocno wilgotne, dosyć ciężkie o niewyczuwalnym smaku buraków z lekkim kremem śmietankowym. Bardzo ciekawa opcja do przemycenia cennym składników odżywczych.

Ciasto dzięki startym buraczkom zachowuje dłużej świeżość i nie traci wilgoci. Duża dawka czekolady sprawia, że ciasto jest niesamowicie czekoladowe i ma cudowny aromat.

Krem śmietankowy cudownie współgra z dosyć ciężkim ciastem. Dodaje lekkości i dodatkowo ma słodki smak. Na wierzch dodajemy starte wiórki czekoladowe, które przepięknie wyglądają na cieście. W wersji bardziej dietetycznej krem możesz zastąpić gorzką czekoladą lub zupełnie z niej zrezygnować.

Ciasto z buraków polecam dla osób, które uwielbiają mocno czekoladowe ciasta. Idealne dla mam, aby mogły zaserwować dla dzieci zdrową słodycz. Przepyszne na deser do kawy lub herbaty. Jeśli jeszcze nie próbowałaś takiego ciasta koniecznie wykonaj i poznaj ten świetny smak.

Prosty przepis, długo zachowuje świeżość i co najważniejsze przepyszny.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

Zdjęcie - Ciasto z buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO Z BURAKÓW

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 średnie buraki, surowe

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g serka śmietankowego np. philadelphia
  • 3 łyżki cukru pudru

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Buraczki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz sodą. Czekoladę przekładamy do miseczki żaroodpornej. Do rondelka wlewamy niewielką ilość wody i doprowadzamy do wrzenia. Miseczkę wkładamy nad gorąca wodę i raz na jakiś czas mieszając rozpuszczamy czekoladę. Zostawiamy do wystudzenia. Jajka miksujemy z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy naprzemiennie suche składniki z olejem. Na koniec masę miksujemy z roztopioną czekoladą oraz buraczkami. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Pieczemy w temp. 180 C przez około 60 min do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Kremówkę oraz serek miksujemy na gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i chwilę miksujemy. Wykładamy na ciasto i dekorujemy gorzką czekoladą.

Zdjęcie - Ciasto z buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto czekoladowe z burakiem

Ciasto czekoladowe z burakiem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ciasto czekoladowe z burakami
4

Ciasto czekoladowe z burakami

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Placuszki dyniowo-bananowe
1

Placuszki dyniowo-bananowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Muffinki marmurkowe na oleju

Muffinki marmurkowe na oleju

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Naleśniki a'la mango lassi
1

Naleśniki a'la mango lassi

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Bułki cebulowe z żółtym serem

Bułki cebulowe z żółtym serem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Brzoskwinotka
1

Brzoskwinotka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ciasto zebra
2

Ciasto zebra

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kruche ze śliwkami i kaszą manną
2

Kruche ze śliwkami i kaszą man…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Murzynek z mascarpone i malinami + film
2

Murzynek z mascarpone i malina…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Szarlotka bezglutenowa
1

Szarlotka bezglutenowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce
1

Ciasto z czekoladą i migdałami…

napiecyku napiecyku
napiecyku