Ciasto z brzoskwiniami i białą czekoladą
Przepyszne ciasto na kakaowym biszkopcie z cudowną masą z białej czekolady. Z powodu galaretki atrakcyjne dla dzieci. Można wprowadzać dowolne wariacje na temat owoców, w ubiegłym roku robiłam z malinami.
Składniki
- Składniki na biszkopt
- jajka - 4 szt.
- mąka pszenna - 1/4szklanki
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- cukier - 4 łyżki
- kakao - 3 łyżki
- Składniki na masę
- serek mascarpone - 250 g
- śmietana kremówka - 330 g
- biała czekolada - 200 g
- żelatyna - 2 łyżeczki
- ew. cukier - do smaku
- Dodatkowo:
- brzoskwinie - 1 puszka
- galaretka brzoskwiniowa - 1 opakowanie
Instrukcje
Rozpuścić galaretkę według przepisu na opakowaniu.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać rozmieszane żółtka, delikatnie wymieszać łyżką, przesiać mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do wysmarowanej i wyłożonej papierem tortownicy o śr. 21 cm. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 min. Wystudzić.
Czekoladę połamać na małe kawałki, przełożyć do miski razem z odrobiną śmietanki i rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia. Serek mascarpone ubić z cukrem i śmietanką, dodać przestudzoną czekoladę oraz rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć masę na biszkopt (można nasączyć dowolnym płynem ale niekoniecznie), wstawić na 15 min do lodówki, aby masa stężała. Po tym czasie ułożyć osączone i pokrojone brzoskwinie, jeśli masa stężała owoce nie powinny się zapadać. Zalać tężejącą galaretką, wstawić do lodówki.
Smacznego:)