Ciasto z brzoskwiniami

Zdjęcie - Ciasto z brzoskwiniami    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto te, powstało pod wpływem chwili, gdy w lodówce znalazłam otwartą puszkę brzoskwiń. Nie wiedziałam, co z nimi zrobić, a że miałam ochotę na coś słodkiego do popołudniowej herbaty, poszperałam troszkę w necie w poszukiwaniu jakiegoś fajnego przepisu. To czego szukałam znalazłam na blogu Evenki. Bardzo zaciekawiło mnie połączenie brzoskwiń z cynamonem i imbirem. Po skosztowaniu kawałka babki, mogę stwierdzić, że smaki te całkiem do siebie pasują i razem tworzą bardzo fajną całość. Obecność tych dwóch aromatycznych przypraw sprawia, że ciasto to może być moją kolejną propozycją w ramach "Korzennego tygodnia" (aż się sama dziwię, że udało mi się przygotować aż 3 potrawy z tej okazji). Generalnie ciasto nam smakuje, choć wyszło mi być może ciutkę za suche. Nie mniej jednak, do herbatki lub kawy pasuje idealnie :)

Zdjęcie - Ciasto z brzoskwiniami    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

- 3 szklanki mąki

- szklanka oleju

- 2 szklanki cukru (dałam 1,5 szklanki)

- 4 jajka

- 1/4 szklanki syropu z brzoskwiń (dałam prawie pół szklanki)

- 1,5 łyżki proszku do pieczenia (dałam 1 łyżkę)

- szczypta soli

- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

- puszka brzoskwiń lub 3 duże brzoskwinie (użyłam 3/4 puszki brzoskwiń)

- 1,5 łyżeczki cynamonu (dałam dwie)

- 1/8 łyżeczki imbiru

Wykonanie:

Przygotować owoce: Brzoskwinie z puszki dobrze odsączyć, pokroić w kostkę, posypać imbirem i cynamonem, wymieszać.

Ciasto: W jednym naczyniu ubić olej z cukrem, w drugim zaś ubić jajka na puszystą kremową, masę. Do ubitych jajek dodać syrop z brzoskwiń i ekstrakt waniliowy, wymieszać i dodać całość do ubitej masy olejowej. Całość dalej razem ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Połowę ciasta wyłożyć do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą (u mnie forma z kominkiem). Posypać brzoskwiniami i zalać drugą połową ciasta. Piec w piekarniki nagrzanym do 160-180 stopni przez około 50-55 minut. Smacznego :)

Zdjęcie - Ciasto z brzoskwiniami    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kostka brzoskwiniowa
7

Kostka brzoskwiniowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Lekki tort brzoskwiniowy

Lekki tort brzoskwiniowy

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Orzechowe ciasto z morelami
4

Orzechowe ciasto z morelami

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Weekendowa cukiernia #9 - Ciasto brzoskwiniowe z kandyzowanym imbirem
4

Weekendowa cukiernia #9 - Cias…

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Weekendowa Cukiernia #9 - Ciasto brzoskwiniowe z kandyzowanym imbirem
2

Weekendowa Cukiernia #9 - Cias…

kasiaC kasiaC
Pokrojone doprawione

Bezglutenowe muffiny z morelami i białą czekoladą
1

Bezglutenowe muffiny z morelam…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Przepisy z tych kategorii

Sorbet brzoskwiniowy z bazylią
1

Sorbet brzoskwiniowy z bazylią

food² food²
Food Square

Drożdżówka na maślance z jagodami i morelami
2

Drożdżówka na maślance z jagod…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Brzoskwinie w cieście + film
2

Brzoskwinie w cieście + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Drożdżówki z serem i brzoskwiniami
2

Drożdżówki z serem i brzoskwin…

food² food²
Food Square

Charlotte brzoskwiniowa - lekkie ciasto bez pieczenia
1

Charlotte brzoskwiniowa - lekk…

food² food²
Food Square

Podsmażane naleśniki z serem i brzoskwinią
2

Podsmażane naleśniki z serem i…

Beti Beti
kruche babeczki