Ciasto z brzoskwiniami
Wzorowałam się na przepisie Edelki z forum "Galeria potraw".W wersji oryginalnej są jabłka. Dałam brzoskwinie, bo te miałam pod ręką.
Ciasto z brzoskwiniami
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 margaryna
2 jajka+1 żółtko
2 łyżki smietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na krem:
2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
3 łyżki cukru
puszka brzoskwiń
Ugotowac budyń z 3 łyżkami cukru.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Brzoskwinie odcedzić i ułożyć na papierowych ręcznikach. Pokroić w kostkę. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Położyć pokrojone brzoskwinie, wlać ciepły budyń i przykryć drugą warstwą. Piec w nagrzanym piekarniku 40 minut w 180 st.