Ciasto z brzoskwiniami

 

Wzorowałam się na przepisie Edelki z forum "Galeria potraw".W wersji oryginalnej są jabłka. Dałam brzoskwinie, bo te miałam pod ręką.

Ciasto z brzoskwiniami

3 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

1 margaryna

2 jajka+1 żółtko

2 łyżki smietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

składniki na krem:

2 budynie śmietankowe

3 szklanki mleka

3 łyżki cukru

puszka brzoskwiń

 

Ugotowac budyń z 3 łyżkami cukru.

Z podanych składników zagnieść ciasto. Brzoskwinie odcedzić i ułożyć na papierowych ręcznikach. Pokroić w kostkę. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Położyć pokrojone brzoskwinie, wlać ciepły budyń i przykryć drugą warstwą. Piec w nagrzanym piekarniku 40 minut w 180 st.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy