Ciasto z borówkami

W środku tygodnia, postanowiłam upiec proste ciasto ucierane z borówkami. Ciasto jest maślane, nie za słodkie, aromatyczne, wilgotne. Owoce bardzo pasują do tego typu ciast. Ja dodałam borówki amerykańskie w połowie z jagodami leśnymi. Ciasto pachnące kokosem i owocami, doskonałe na letni deser 🙂

Zdjęcie - Ciasto z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 200 g mąki pszennej lub w połowie orkiszowej typ 700
  •   40 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 140 g cukru
  •     4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu kokosowego lub dwie łyżki likieru kokosowego
  • 2 garści kokosu
  • 1 szklanka borówek amerykańskich
  • 1 szklanka borówek leśnych
Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawiam na 180 stopni. Mąki i proszek do pieczenia, przesiewam do miseczki. Miękkie masło ucieram z cukrem na gładki krem. Stopniowo dodaję jajka. Po dodaniu każdego jajka, ucieram do dokładnego połączenia składników. Masa może się ścinać, dlatego po dodaniu trzeciego jajka dodaję trochę mąki. Dodaję aromat i resztę mąki z proszkiem do pieczenia, ucieram do dokładnego połączenia składników. Do okrągłej foremki o średnicy 25 cm, przekładam masę. Na wierzchu układam umyte i osuszone owoce. Wszystko posypuję kokosem. Ciasto daję do nagrzanego piekarnika. Piekę około 45 minut, w temp. 180 stopni. Gotowe ciasto powinno się mocno zrumienić. Można dodatkowo zrobić próbę patyczkiem do szaszłyków. Jeżeli patyczek wbity w ciasto jest suchy, ciasto jest gotowe. Gotowe ciasto wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestudzenia. Gotowe można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Ciasto z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

                                                                     Kwiaty  funkii

Zdjęcie - Ciasto z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy