Ciasto ucierane z morelami
Miałam ochotę na kolejne ciasto z morelami i zdecydowałam się na połączenie dwóch przepisów: na ucierane ciasto jogurtowe i na orzechowe ciasto z morelami. Efekt - niesamowicie pyszny. Sami spróbujcie!
Składniki:
4 jajka
320 g cukru
400 g mąki
330 ml jogurtu naturalnego
niepełna szklanka oleju lub roztopionego masła
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 duży cukier waniliowy lub 2 małe
100 g mielonych orzechów laskowych
bułka tarta
500 g moreli
100 g malin
700 ml mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
1 łyżka masła
Ugotuj bydyń z dodatkiem masła (musi być ugotowany w mniejszej ilości mleka, niż podane na opakowaniu, żeby był gęstszy). Nakryj naczynie i odstaw budyń do całkowitego ostygnięcia. Jajka ucieraj z cukrem przez 10-12 minut. Następnie stopniowo dodawaj olej i jogurt, a potem wsyp mąkę z proszkiem i orzechy. Wlej ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Morele podziel na połówki, każdą dolną część obtaczaj w bułce tartej i układaj na cieście skórką do góry. W miejscach pomiędzy morelami ułóż maliny. Ostygnięty budyń nałóż do szprycy cukierniczej i namaluj na cieście kratkę. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 45-50 minut.
Tym przepisem żegnam się na jakiś czas - w tym roku wywiewa nas do dalekiej Portugalii, zapraszam więc wkrótce na kulinarne opowieści z zachodniego końca Europy :) Do zobaczenia!