Ciasto "tulipan"

Ciasto upieklam po raz pierwszy i jestem dumna,wyszlo fantastyczne,bez zaciekow i zamazan kolorow,wilgotne ,dzieki dodaniu oleju i jogurtu. Wiem ,ze nie jest latwo wydobyc barwy i linie w ciescie,kiedy jest wielokolorowy,trzeba bowiem zabawic sie nieco w artyste i "wymalowac kontury nakladanych warstw. Wiem juz,ze kolejne,bedzie jeszcze lepsze,i o to przeciez nam chodzi-"life in progres!"

Zapraszam!

Zdjęcie - Ciasto "tulipan" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Ciasto "tulipan" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto "tulipan"

.2 szklanki maki pszennej

.1 i 1/2 szklanki cukru pudru

.3/4 kostki masla ( miekkiego )

.3 lyzki oleju

.3 lyzki jogurtu greckiego

.5 jajek ( u mnie duze )

.2 lyzeczki proszku do pieczenia

ponadto

.1 lyzka maku

.aromat rumowy

.1 i 1/2 lyzeczka barwnika czerwonego do ciast ( u nie w plynie )

.1 i 1/2 lyzki kakao

.2 lyzki mleka

.2 lyzki soku z cytryny i utarta skorka

Wykonanie:

Bialka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczyty soli.

Miekkie maslo ucieramy mikserem powoli dodajac cukier puder,kiedy mamy juz gladka mase dodajemy po jednym zoltku,potem olej ,jogurt i przesiana make z proszkiem do pieczenia.

Do masy jajecznej dodajemy ubita piane z bialek i delikatnie mieszamy lyzka .

Mase dzielimy na cztery czesci,i dodajemy kolejno:

1/ masa biala-sok z cytryny i starta skorka,mieszamy.

2/ masa z makiem -dodajemy do porcji masy mak,aromat rumowy i dokladnie mieszamy.

3/ masa rozowa-do kolejnej porcjii ciasta dodajemy barwnik i dokladnie mieszamy

4/ masa kakaowa-dodajemy do ostatniej miseczki kakao i 2 lyzki mleka,mieszamy .

Forme keksowke wykladamy papierem do pieczenia i wykladamy pierwsza mase biala i robimy przez jej srodek maly "tunel"

Teraz wykladamy mase nr.2 i robimy to samo-maly tunelik posrodku,wysuwajac mase na zewnacz.

Kolejno masa rozowa i potem kakaowa.

Pieczemy piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 50 min-studzimy.

Posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną

Pierogi z mięsem i kaszą jęczm…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ciasto dyniowe z czekoladą i orzechami

Ciasto dyniowe z czekoladą i o…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Muffiny na kefirze z jabłkiem i żurawiną
1

Muffiny na kefirze z jabłkiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Rogaliki drożdżowe z białym makiem

Rogaliki drożdżowe z białym ma…

food² food²
Food Square

Orkiszowe galette  z jabłkami

Orkiszowe galette z jabłkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Odrywany chleb pietruszkowo-czosnkowy

Odrywany chleb pietruszkowo-cz…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Sałatka śledziowa z burakami i orzechami

Sałatka śledziowa z burakami i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kokosowy budyń ryżowy z jagodami
1

Kokosowy budyń ryżowy z jagoda…

figmara figmara
figowe smaki

Bułki z cebulą
1

Bułki z cebulą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Najlepsza szarlotka na kruchym cieście
1

Najlepsza szarlotka na kruchym…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Schab cielęcy z sosie tuńczykowym z kaparami

Schab cielęcy z sosie tuńczyko…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Śledzie z marynowanymi kurkami w oleju rydzowym

Śledzie z marynowanymi kurkami…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim