Ciasto " Trzy kolory "
Ciasto polecam ,zwlaszcza na letnie upaly,ale mozemy nim zachwycic gosci takze kiedy pada deszcz,do goracej kawy pasuja wszystkie domowe slodkosci.
Nasze ciasto sklada sie z kilku elementow,ktore roznia sie zarowno konsystencja,smakiem ale kolorem,od ktorego wlasnie przyjelo nazwe-czarne,biale i czerwone.
Aby je przygotowac,nalezy zarezerwowac nieco czasu,bo kazdy element ciasta musimy przygotowac osobno,potem polaczyc i wykonczyc galaretka,warto jednak ,bo wystarczy jeden kes-i wszystko jasne!
Zapraszam!
Ciasto " Trzy kolory "
Biszkopt
.5 jaj
.1 szklanka cukru
.2 lyzki kakao
.3/4 szklanki maki pszennej
.1 lyzeczka octu jablkowego
.aromat rumowy
Wykonanie
Blaszke 25/45 cm wykladamy papierem do pieczenia.
Bialka oddzielamy od zoltek,ubijamy je na sztywno z dodatkiem szczypty soli,potem powoli dosypujemy cukier i na koniec po jednym zoltku.
Make z kakao przesiewamy razem i mieszamy delikatnie z masa za pomoca lyzki.
Ciasto wylewamy na blaszke i pieczemy w piekarniku nagrznym do 180stC przez 20 min.
Biszkopt studzimy w otwartym piekarniku.
Krem
.1 duzy budyn ( 3/4 l )
.mleko
.250 gr masla
.1 lyzka suchego maku
.3 lyzki cukru
.3 lyzki cukru pudru
.aromat waniliowy
Wykonanie
Budyn gotujemy w/g przepisu z z dodatkiem cukru ,okrywamy rondelek folia spozywcza i tak studzimy.
Maslo miekkie ucieramy z cukrem pudrem,nastepnie malymi porcjami dodajemy zimny budyn i aromat.
Na koniec dodajemy suchy mak i dokladnie mieszamy.
Ponadto potrzebujemy
.2 galaretki poziomkowe
.swieze truskawki
Galaretki rozcienczamy wrzatkiem w/g przepisu ( ja dodalam nieco mniej wody ),nastepnie studzimy.
Z ciasta scinamy cienka warstwe,nakladamy krem i rownamy powierzchnie.
Na kremie ukladamy pokrojone w plasterki truskawki,zalewamy zimna galaretka i odstawiamy blaszke do calkowitego polaczenia i stezenia warstw.
Pachnie latem,oh pachnie!!!
Smacznego!