Ciasto szpinakowe z musem mango i brzoskwiniami

Znacie ciasto Leśny Mech na zielonym biszkopcie?

Pewnie znacie!

Dziś taki zielony biszkopt postanowiłam wykorzystać do zrobienia innego ciacha – przyznaje, że było ono totalną improwizacją, a jak się okazało zachwyciło domowników i koleżanki mamy z pracy!

Lekki, puszysty, szpinakowy biszkopt( zdradzę Wam przepis na ten IDEALNY! ) przykryty puszystym musem z mango i soczystymi brzoskwiniami jest świetnym pomysłem na nadchodzącą wiosnę!

Zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych – smakiem i wyglądem!

Koniecznie spróbujcie!

Zdjęcie - CIASTO SZPINAKOWE Z MUSEM MANGO I BRZOSKWINIAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:
( 24 X 26 )

BISZKOPT SZPINAKOWY:

– jajko L – 5 szt
– cukier – 150 g
– olej np. rzepakowy – 150 ml
– świeży szpinak ( liście ) – 120 g
– mąka pszenna- 260 g
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
+ cytryny / nasączenie

MUS MANGO:

– puree mango  ( pulpa ) – 500 g
– cukier – 100 g
– żelatyna – 18 g
– śmietana 36% – 300 g

DODATKOWO: brzoskwinie

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT SZPINAKOWY:

Pamiętajcie, żeby składniki były w temperaturze pokojowej!

Szpinak i olej blendujemy na mus. Dodatkowo przecieramy przez sitko.

Zdjęcie - CIASTO SZPINAKOWE Z MUSEM MANGO I BRZOSKWINIAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier.

Zdjęcie - CIASTO SZPINAKOWE Z MUSEM MANGO I BRZOSKWINIAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wrzucamy żółtka, Ubijamy, dodajemy szpinak.

Zdjęcie - CIASTO SZPINAKOWE Z MUSEM MANGO I BRZOSKWINIAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, mieszamy szpatułką.

Pieczemy ok. 35-40 minut/160C.

Po wystudzeniu przekrawamy, jedna cześć zostawiamy na blasze, nasączamy wodą z cytryną lub herbatą z cytryną.

MUS MANGO:

Żelatynę mieszamy z niewielką ilością zimnej wody.

Podgrzewamy połowę puree z cukrem, rozpuszczamy masę żelatynową.

Dodajemy resztę puree, mieszamy, delikatnie chłodzimy.

Kiedy zacznie wiązać dodajemy ubitą śmietanę.

Zdjęcie - CIASTO SZPINAKOWE Z MUSEM MANGO I BRZOSKWINIAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CAŁOŚĆ:

Połowę wylewamy na biszkopt, układamy cieniutko pokrojone brzoskwinie, przykrywamy resztą musu, układamy pozostałe brzoskwinie. Kruszymy pozostały biszkopt.

Uwaga!

Ważne, żeby brzoskwinie pokroić dość cienko – ciasto będzie się później lepiej kroiło!

Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Smacznego!

Zdjęcie - CIASTO SZPINAKOWE Z MUSEM MANGO I BRZOSKWINIAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
1

Cukinia faszerowana mięsem mie…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Dynia Hasselback
1

Dynia Hasselback

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Baba ganoush – pasta z pieczonego bakłażana
2

Baba ganoush – pasta z pieczon…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Buraczki do słoików – bardzo smaczne

Buraczki do słoików – bardzo s…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto czekoladowe z cukinią i bananami
2

Ciasto czekoladowe z cukinią i…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasteczka owsiane z batatami (bez pieczenia)

Ciasteczka owsiane z batatami…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Zielone naleśniki z aromatycznym twarogiem
1

Zielone naleśniki z aromatyczn…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kotleciki z quinoa i szpinaku
1

Kotleciki z quinoa i szpinaku

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Makaron z sosem serowym
1

Makaron z sosem serowym

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kopytka ze szpinakiem
1

Kopytka ze szpinakiem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Jogurtowy chleb szpinakowy
2

Jogurtowy chleb szpinakowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Krem z zielonych warzyw i konopi

Krem z zielonych warzyw i kono…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj