Ciasto snickers
Ciasto Snickers to wspaniałe ciasto na wyjątkowe okazje takie jak Święta czy ważne rodzinne uroczystości. Słodkie, ale nie przesłodzone – choć tutaj wiadomo – każdy z nas ma inną tolerancję na słodkości (najlepiej przekonałam się o tym rezygnując ze słodzenia herbaty – po dłuższym czasie wszystko stało się dla mnie po prostu „za słodkie”).
Biszkopt kakaowy, biszkopt orzechowy, warstwa kajmaku oraz pyszna masa.
Spróbujcie, z pewnością nie pożałujecie <3
Ciasto ze zbioru przepisów siostry Anastazji.
Ciasto kakaowe:
- 7 jajek
- 3/4 szkl. drobnego cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
- 5 białek
- 1/2 szkl. drobnego cukru
- 250 g mielonych orzechów
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 5 żółtek
- 1/2 szkl. mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 300 g masła
Dodatkowo:
- 1 puszka kajmaku (można dać mniej)
- 100 g czekolady mlecznej
Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy, mieszamy delikatnie szpatułką.
Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21×32 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut.
Przestudzone ciasto kroimy na dwa blaty.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Obie mąki mieszamy z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do masy, delikatnie mieszamy szpatułką.
Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut.
Żółtka z cukrem oraz mlekiem umieszczamy w rondelku. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając rózgą kuchenną. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy zimną masę żółtkową. Opcjonalnie można dodać odrobinę rumu lub spirytusu.
Jeden z blatów biszkoptowych smarujemy około 3/4 części masy. Wykładamy ciasto orzechowe. Smarujemy je kajmakiem. Następnie dajemy drugi blat biszkoptowy, rozprowadzamy na nim pozostałą masę. Wierzch posypujemy tartą czekoladą.
Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami