Ciasto śliwkowe z kruszonką
Proste, fantastyczne, wilgotne owocowe ciasto z dodatkiem maślanki. Wspaniałe w tak gorące letnie dni. Można je zrobić z przeróżnymi owocami. Ja wybrałam śliwki, natomiast w przepisie oryginalnym, który znalazłam na blogu Szkrabeki, były banany i jagody.
Ciasto jest tak łatwe w wykonaniu jak muffinki, a przy swej prostocie tak doskonałe ! Pycha! :)
Składniki:
*1 szklanka maślanki
*1 szklanka cukru
*2,5 szklanki mąki
*3 jajka
*3 łyżeczki proszku do pieczenia
*1/2 szklanki oleju
*1 opakowanie cukru waniliowego
*dowolne owoce - u mnie śliwki (tak "na oko")
Składniki na kruszonkę:
*125g masła lub margaryny
*resztę zrobiłam tak jak Szkrabeka - dodałam tyle mąki, tyle cukru i tyle wiórków kokosowych by powstała kruszonka :) Jak było za mało to dosypałam :)
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucic do miski, wymieszać do połączenia się składników (tak jak przy robieniu muffinek). Przygotowaną masę wylać na dużą , prostokątną blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką.
Na wierzchu ułożyc wydrylowane połówki śliwek, ilość dowolna, ale trzeba uważać aby nie było ich za dużo, by nie wyszedł zakalec.
Następnie posypać przygotowaną kruszonką. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Ja pieklam troszkę dłużej, ponieważ mój piekarnik grzeje tylko od spodu.
Smacznego :)