Ciasto śliwkowe
Ciasto jesienne. O tej porze roku lubi pojawiać się na naszym stole. Śliwkowe. Pachnące cynamonem. Najbardziej nam smakuje, gdy jest jeszcze ciepłe. Przepisu nauczyłam się od mamy męża.
Ciasto śliwkowe
1/2 kg pszennej mąki
3 żółtka
200 g masła
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki sody
4 łyżki śmietany 18%
cynamon
trochę cukru kryształu
śliwki wypestkowane
Żółtka ucieram z cukrem do białości. Mąkę siekam nożem z masłem, dodaję utarte żółtka, śmietanę, sodę. Zagniatam. Prostokątną formę smaruję masłem. Wykładam ciasto. Cienko. To ważne, żeby spód nie był gruby. Na nie kładę owoce. Lekko je wciskam w ciasto. Całość posypuję cynamonem zmieszanym z cukrem kryształem. Piekę w 180 stopniach.