Ciasto Shrek

  • SKŁADNIKI :
  • BISZKOPT :
  • * jajko - 4 szt
  • * mąka pszenna - 4 łyżki
  • * budyń waniliowy bez cukru - 1,5 łyżki
  • * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • * cukier wanilinowy - 1 op
  • * cukier - 4 łyżki
  • * sól - 1 szczypta
  • MASA PYSIO :
  • * sok Pysio - 900 ml
  • * budyń śmietankowy - 3 op
  • WIERZCH:
  • * śmietana 30% ( zimna ) - 500 ml
  • * galaretka agrestowa - 3 op
  • * cukier puder - 2 łyżki
  • * delicje - 1 op

 

Shrek – znany nie tylko jako bajkowy stwór z filmu ” Shrek „, który podbił sera zarówno dzieci i dorosłych , ale również jako ciasto o intensywnie zielonym kolorze.

Shrek jest delikatnym , piankowym ciastem  … jak ptasie mleczko … a swój kolor zawdzięcza dodatkowi zielonego , gęstego soku Pysio.

Pokryte delicjami i galaretką jest istną mieszanką smaków , która napewno znajdzie wielu zwolenników!

A zatem do dzieła!

Zdjęcie - Ciasto Shrek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Rozdzielamy żółtka od białek.

Z białek i szczypty soli ubijamy pianę.

Stopniowo dodajemy obydwa cukry.

Cały czas miksując wlewamy rozbełtane wcześniej żółtka.

Miksujemy ok. 7-8 minut na puszystą masę.

Do masy dodajemy przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia.

Delikatnie mieszamy łyżką.

Przelewamy na blachę 22 – 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.25-30 minut.

Zostawiamy do ostygnięcia.

 

MASA PYSIO:

250 ml soku Pysio dokładnie mieszamy z 3 budyniami ( jeśli chcemy mieć bardziej słodką masę dodajemy budynie z cukrem , a jeśli nie , to bezcukrowych ).

Resztę soku gotujemy , a następnie wlewamy do niego masę budyniową.

Szybko i dokładnie mieszamy.

Gorące wylewamy na upieczony wcześniej biszkopt , wyrównujemy.

Odstawiamy do ostygnięcia.

WIERZCH:

W 250 ml wrzątku rozpuszczamy 2 galaretki , studzimy.

Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru.

Mieszamy z lekko tężejącą galaretką i miksujemy do momentu połączenia.

Wylewamy na zastygniętą zieloną warstwę i wkładamy na ok. 5 minut do lodówki.

Na lekko stężałą wyciągamy delicje , lekko wciskając.

Wkładamy ponownie do lodówki.

Ostatnią galaretkę rozpuszczamy wg. instrukcji na opakowaniu.

Zostawiamy do ostygnięcia i lekko tężejącą zalewamy ciasto.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

 

 

 

Zdjęcie - Ciasto Shrek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Hawajskie ciasto marchewkowe
1

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem
2

Bagietki zapiekane z masą jaje…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
1

Delikatna mielonka z kurczaka…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Rogaliki Kifli

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Batony owsiane wg Nigelli

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką

Biszkopt z musem pomarańczowym…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Śledzie z gruszką i żurawiną
1

Śledzie z gruszką i żurawiną

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kiszone patisony

Kiszone patisony

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Brzoskwinotka

Brzoskwinotka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ciasto zebra
2

Ciasto zebra

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chleb z kawą

Chleb z kawą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia