Ciasto Santoska

Ciasto Santoska to kruche ciasto, kajmak, beza orzechowa oraz masa kawowa. Czyż to nie brzmi wspaniale?
Zapraszam na przepyszne ciasto Santoska. Jest nieco słodkie, wysokie i podzielne. Doskonałe na Święta i większe uroczystości.
Jestem pewna, że Wam zasmakuje. U mnie zniknęło w mgnieniu oka.
Składniki na ciasto Santoska:
Kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
Beza orzechowa:
- 5 białek
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta proszku do pieczenia
- 250 g orzechów włoskich
- szczypta soli
Krem kawowy:
- 330 ml śmietanki 36%
- 500 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (u mnie kawa zbożowa, karmelowa)
- 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- około 1/2 puszki kajmaku
- orzechy do dekoracji
Jak przygotować ciasto Santoska?
Kruche ciasto:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na blat, dodajemy starte na dużych oczkach tarki zimne masło, składniki siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier puder i ponownie krótko siekamy składniki. Na koniec dodajemy żółtka, wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy nieco kwaśnej śmietany.
Gotowe ciasto owijamy folią i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Schłodzone ciasto wykładamy na spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x32cm), nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut (do zarumienienia).
Beza orzechowa:
Orzechy włoskie grubo siekamy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier (łyżka cukru – miksowanie, łyżka cukru – miksowanie itd. Zajęło mi to w sumie około 7-8 minut). Do lśniącej piany dodajemy obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia oraz orzechami, delikatnie mieszamy.
Bezę przekładamy do formy (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut.
Studzimy.
Masa kawowa:
Kawę zalewamy 5 łyżeczkami ciepłej wody. Mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Dwie łyżeczki żelatyny zalewamy sześcioma łyżeczkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika (pod koniec ubijania śmietany i mascarpone).
Schłodzoną śmietankę oraz mascarpone miksujemy aż do uzyskania gęstego kremu. Dodajemy cukier puder do smaku oraz przestudzoną kawę, miksujemy do połączenia. Na koniec łączymy z rozpuszczoną żelatyną (wcześniej warto ją zahartować łyżeczką masy).
Składanie ciasta:
Kruche ciasto smarujemy kajmakiem. Wykładamy połowę masy kawowej. Dajemy bezę orzechową. Smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy posiekanymi orzechami.