Ciasto Santoska

Ciasto Santoska

Ciasto Santoska to kruche ciasto, kajmak, beza orzechowa oraz masa kawowa. Czyż to nie brzmi wspaniale?

Zapraszam na przepyszne ciasto Santoska. Jest nieco słodkie, wysokie i podzielne. Doskonałe na Święta i większe uroczystości.

Jestem pewna, że Wam zasmakuje. U mnie zniknęło w mgnieniu oka.

Zdjęcie - Ciasto Santoska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto Santoska:

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany

Beza orzechowa:

  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 250 g orzechów włoskich
  • szczypta soli

Krem kawowy:

  • 330 ml śmietanki 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (u mnie kawa zbożowa, karmelowa)
  • 2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • około 1/2 puszki kajmaku
  • orzechy do dekoracji

Jak przygotować ciasto Santoska?

Kruche ciasto:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na blat, dodajemy starte na dużych oczkach tarki zimne masło, składniki siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier puder i ponownie krótko siekamy składniki. Na koniec dodajemy żółtka, wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy nieco kwaśnej śmietany.

Gotowe ciasto owijamy folią i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Schłodzone ciasto wykładamy na spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x32cm), nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut (do zarumienienia).

Beza orzechowa:

Orzechy włoskie grubo siekamy.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier (łyżka cukru – miksowanie, łyżka cukru – miksowanie itd. Zajęło mi to w sumie około 7-8 minut). Do lśniącej piany dodajemy obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia oraz orzechami, delikatnie mieszamy.

Bezę przekładamy do formy (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut.

Studzimy.

Masa kawowa:

Kawę zalewamy 5 łyżeczkami ciepłej wody. Mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.

Dwie łyżeczki żelatyny zalewamy sześcioma łyżeczkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika (pod koniec ubijania śmietany i mascarpone).

Schłodzoną śmietankę oraz mascarpone miksujemy aż do uzyskania gęstego kremu. Dodajemy cukier puder do smaku oraz przestudzoną kawę, miksujemy do połączenia. Na koniec łączymy z rozpuszczoną żelatyną (wcześniej warto ją zahartować łyżeczką masy).

Składanie ciasta:

Kruche ciasto smarujemy kajmakiem. Wykładamy połowę masy kawowej. Dajemy bezę orzechową. Smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy posiekanymi orzechami.

 

Zdjęcie - Ciasto Santoska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Santoska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Santoska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Santoska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Santoska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Santoska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Santoska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Santoska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Santoska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Santoska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów